Foto: Glas Zaječara
Reklame

Ako kašljucate, imate plitak dah, grebe vas grlo ovih dana, suze vam oči, a niste prehlađeni niti imate neki virus, moguće je da imate prve simptome neke od tegoba zbog zagađenog vazduha, piše Blic.

Vazduh koji vidimo, smog i čađ koju udišemo, zagađenje o kojem bruji cela Srbija… ljudsko telo jednostavno ne može da bude imuno na sve to, a sve je više onih koji osećaju razne tegobe, a „nije im ništa“.

– Kašljucate li dok šetate gradom, a nemate prehladu ili grip? – postavio je pitanje jedan od korisnika društvenih mreža na koje se javio veliki broj ljudi.

Svi su vrlo brzo potvrdili ovaj simptom i kod sebe, a mi smo pitali pulmologe zbog čega se tako osećamo i koji su još simptomi koje nam ukaziju da nam zagađenje smeta.

– Vrlo je moguće da je kašalj izazvan zagađenjem. U Srbiji je ovih dana ogromna magla izgrađena od sumpor-dioksida i azot oksida koji u kontaktu sa vlagom iz vazduha stvara kiselinu – navodi za „Blic“ pulmolog doktorka Tanja Radosavljević koja dodaje da takva kombinacija iritira i najzdravije građane.

Pored ovih postoji niz drugih simptoma koje sleduju nakon prethodnog perioda kada su se ponovo upalile lampice da je vazduh ekstremno zagađen.

– Prvo se javlja hronični kašalj, peku vas oči i nos, grebe grlo, a posle nekoliko dana dolazi do upornog šlajma koji danima iskašljavate – pojašnjava pulmolog dr Branimir Nestorović.

Više od 6.000 smrtnih slučajeva godišnje pripisano je zagađenju vazduha u Srbiji, a od toga gotovo 2.000 građana izgubi život u Beogradu, podaci su Svetske zdravstvene organizacije.