Firo: printscreen rts, n1

Lider Dveri Boško Obradović objavio je na Tviteru da je ispred parlamenta započeo štrajk glađu. Nešto ranije sličan način protesta najavio je i poslanik Miladin Ševarlić koji je izabran na listi Dveri, ali nije član nijedne poslaničke grupe i to, kako je rekao, zbog nemogućnosti da pridobije poslanike u Skupštini Srbije da se raspravlja o povredana teritorijalnog integriteta i suvereniteta i nepoštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, piše Insajder.

Ševarlić je na konferenciji za novinare u Skupštini rekao da su ga na taj zahtev navele dve jučerašnje izjave – jedna ambasadora Ruske Federacije koja je i garant sprovođenja Rezolucije 1244 da bi taj dokument trebao menjati i druga, predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da će, ako sve ostane ovako, Kosovo dobiti nezavisnost na celoj svojoj teritoriji.

Ševarlić je potom seo na stepenice Doma Narodne skupštine, a nedugo potom, nakon što je na konferenciji za medije najavio da Dveri ne izlaze na izbore, njemu se pridružio i Boško Obradović.

“Upravo sam se pridružio prof. dr Miladinu Ševarliću u štrajku glađu ispred Doma Narodne skupštine! I verujem da neću biti jedini. Ne samo zbog očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, ali na prvom mestu zato. A onda i zbog kršenja Ustava, rušenja demokratije i odlaganja izbora”, napisao je Obradović na Tviteru.

Obradović: Dveri ostaju pri odluci da ne izađu na izbore; ne mogu da ostanem u kilavom savezu

Lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da ta politička stranka ostaje pri odluci da bojkotuje izbore koji će biti održani 21. juna i najavio aktivan bojkot, piše Insajder.

„Ostajemo aposolutno verni bojkot kampanji na svim nivoima i nastavljamo sa buntom protiv vlasti koji smo započeli prethodnih dana“, rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, ocena Dveri je da su izbori 21. juna antidemokratski, protiuvstravni, zdravstveno nebezbedni i da ne postoji nijedan razlog kojim bi se moglo opravdati održavanje tih izbora.

Obradović je najavio da Dveri završavaju pasivni bojkotom i prelaze na aktivni bojkot i pobunu protiv aktuelne vlasti.

On je istakao da se danas na sednici Skupštine Srbije sprema novi državni udar izmenom dva zakona o izborima i to 45 dana pred njihovo održavanje – zakona o izboru narodnih poslanika i o lokalnim izborima.

„To je direktno kršenje ustava, to nije zabeleženo u nijednoj evropskoj demokratiji. Nigde se ne menjaju zakoni ni u izbornoj godini, a kamoli da imate isti izborni proces koji se odvija po dva različita izborna zakona – po jednom počinje, a po drugom se završava“, rekao je Obradović.

On je najavio da će Dveri predati Ustavnom sudu zahtev za vanrednu pravnu meru zaustavljanja izbornog procesa i ocenu ustavnosti dva zakona koja su danas na dnevom redu parlamenta, po kojima bi potpisi građana za učestvovanje na izborima mogle da overavaju i lokalne samouprave, a ne smao notari.

“Dveri su od danas u predizbornoj kampanji, ali ne za izbore 21 juna, već za sledeće, kad ove zaustavimo i izborimo se za nove”, naveo je Obradović.

Obradović je izjavio da je bojkot “mrtva priča”, a da su spremni da sarađuju “samo sa onima koji će se boriti za odlaganje izbora zakazanih za 21. jun”.

“Ne mogu da ostanem u kilavom savezu koji je za pasivan bojkot, gde sedimo kući i tvitujemo. Obaviću razgovore sa svim ljudima iz SzS i svim našim akterima političke scene, parlamentarnim i vanparlamentarnim, sa svima koji su spremni na pobunu protiv ove vlasti i aktivan bojkot”, rekao je Obradović.

Izvor: Insajder, Insajder

 

Reklame