Bela roda (Ciconia ciconia) obeležena 2017. u Češkoj.
Sneg koji je pogodio Zaječar krajem marta i početkom aprila nije pogodovao pticama selicama, pogotovu onim vrstama koje se hrane insektima. Stoga su neke od njih bile primorane da se spuste na obalu Crnog Timoka kako bi pregrmele loše vreme i žive i zdrave nastavile seobu.
Mapa kretanja bele rode obeležene u Mađarskoj – opis slike
Pored više vrsta lasta, ševa i ptica iz reda šljukarica, na keju kod vatrogasnog doma je 1.4. jato od 16 belih roda (Ciconia ciconia) bilo primorano da se prizemlji i sačeka dok se nevreme ne smiri.
Jato belih roda (Ciconia ciconia) odmara na obali Crnog Timoka
Jedna od njih je bila obeležena plavim prstenom iz Mađarske.
Bela roda (Ciconia ciconia) obeležena 2016. u Mađarskoj
Ovo nije jedina obeležena roda pronađena u okolini Zaječara. U ponedeljak  6. aprila je na gradskoj deponiji u Halovu u jatu od 7 roda pronađena još jedna obeležena ptica. Ova je imala prsten iz Češke.
Bela roda (Ciconia ciconia) obeležena 2017. u Češkoj.
Prstenovanje ptica je metoda koja se u ornitologiji koristi za obeležavanje ptica u cilju praćenja kretanja, ponašanja i dužine života naših pernatih prijatelja. Funkcioniše tako što se ptici oko noge stavi lagani aluminijumski ili plastični prsten sa specifičnim kodom (kao lična karta) tako da kada neko bude pronašao pticu tačno možemo znati koja je jedinka u pitanju, gde je obeležena, koliko je stara i slično.
Ukoliko pronađete pticu sa prstenom, fotografišite je, pročitajte oznaku sa prstena i te informacije, zajedno sa datumom i mestom nalaza javite Centru za markiranje životinja Prirodnjačkog muzeja u Beogradu putem mejla (animig@nhmbeo.rs).
Reklame