Reklame

Udruženja ‘’Dečiji centar’’ i ‘’L-Down’’ predali su danas gradonačelniku Zaječara Bošku Ničiću više od 5.000 potpisa podrške, da se ova udruženja ne izbace iz sadašnjih prostorija.

Prema rečima Selene Ristić Vitomirović do sada je peticiju potpisalo preko pet hiljada ljudi. Ona se zahvalila svim Zaječarcima i svim ljudima iz Srbije koji podržavaju njihovu borbu.

„Ovo je peticija za stopiranje iseljenja dok Gradska uprava ne obezbedi prostor za ova dva udruženja. Prostor koji podrazumeva prizemnu kuću i dvorište. Jako mi je drago da gradonačelniku možemo pružiti podršku u njegovim obećanjima i nastojenjima da će problem biti rešen tako što ćemo ostati u ovom prostoru, koji i jeste namenjen deci. Još davnih dana, 85. godine kada je doktor Gruja, u ugovoru sklopljen sa gradom, rekao da će kuća biti namenjena za socijalno-humanitarne delatnosti, i možemo da kažemo da služi. Vrtić koji je iseljen 2013. godine, pitanje je da li je trebalo da bude iseljen odatle. Suština je da u tom dvorištu treba da trče deca i da za sve postoji način kako možemo da se dogovorimo. Suština je da deca ne treba da trpe ni jednog trenutka. Da je iko želeo da dođe do ovoga, a bogami jeste, trebalo je da razmisli o tome. Ko trpi tu? Ne trpimo samo mi, već trpe i deca. U ovom trenutku smatramo, naša udruženja El-daun i Dečiji centar treba da rade na isti način i na isti način da primenjuju inkluziju u praksi i na delu. To je suština čitave priče. Onog trenutka kada grad prepozna naš rad, tada prestaju i naši problemi. Ovo je saopštenje koje je podržalo 58 organizacija iz Srbije i okoline, kao i mreža organizacija dece Srbije koja broji više od 100 članica. Mreža organizacije dece Srbije je i podnela peticiju sa nama prošle nedelje. Za nekoliko dana smo uspeli da sakupimo toliko potpisa, ali potpisi se nastavljaju. Bitno je da svi zajedno imamo tu podršku, i mi kao dva udruženja, a i gradonačelnik ima konačno priliku i šansu da uradi nešto dobro za decu a i za sve nas koji radimo sa njima“.- istakla je Selena Ristić Vitomirović i dodala:

„Želim da kažem da ćemo od sada moći da konkurišemo na svim konkursima na kojima nismo mogli da konkurišemo jer je pisalo da udruženja koja su u sudskom postupku sa gradom nemaju pravo na konkurisanje. Sada kada je sudski postupak gotov onda piše udruženja koja imaju nerešene probleme sa gradom. Iskreno se nadam da će doći do rešenja jer ono što mi radimo nije samo borba za prostor već je borba protiv diskriminacije. Sva deca moraju da se osećaju kao građani prvog reda zato što to i jesu. Ja verujem stvarno da će doći do toga da se neko prizove pameti i da nastavimo sve u cilju bolje saradnje i u boljem odnosu koji ranije nismo imali“.

Čedomirka Stanojević, nastavnik veština zdravstvene nego, u visokoj medicinskoj školi u Ćupriji kazala je da većina gradova ima personalne asistente.

„Novo za edukaciju i angažovanje personalnih asistenata za decu sa posebnim potrebama je da se dobija iz budžeta Republike Srbije. Ako su sve opštine dobile, dobija i Zaječar. Moj bratanac koji ima trinaest godina za sada nikad nije dobio personalnog asistenta. Sve terapije njegove od Nemačke i Rusije do Slovačke su bukvalno plaćene humanitarnim akcijama. Tom prilikom se zahvaljujem institucijama grada Zaječara kao i pojedincima, a naročito mom timu Zdravstvenog centra Zaječar, internom odeljenju koje je dalo veliku sumu novca kada je moj bratanac odlazio u Nemačku. Tri godine je čekao mesto na Oblutku, tri godine je bio treći na listi i tri godine nije dobio mesto na Oblutku. Mislim da je ovo želja i volja građana, a takođe smatram da je želja i volja gradonačelnika. Ne smemo da diskriminišemo ni odrasle osobe, a ni decu sa posebnim potrebama. Oni nisu glasači, ali to ne znači da treba da trpe. Ne radi se o politici, već o humanosti, mentalnom zdravlju dece, o mentalnom zdravlju populacije celog grada Zaječara“.- kazala je Čedomirka Stanojević i dodala:

„Naš gradonačenlik je bio naš pacijent i bio je jako zadovoljan našom uslugom. Tako da bi trebalo ja da budem za moje dete zadovoljna njegovom uslugom, a grad Novi Sad ima 13 lokacija za 13 kategorizacija dece sa posebnim potrebama. Sve lokacije koje su dobili, dobili su od grada Novog Sada. Nije moguće da grad Zaječar ne može da osposobi ni jednu adekvatnu lokaciju i adekvatan kadar da radi sa tom decom. U pitanju je samo dobra volja, a ako nema dobre volje, to smatram diskriminacijom i mene, i mog deteta, i svih porodica. Nikada se ne zna kada neko može imati problem sa detetom sa posebnim potrebama. U svetu se uveliko rade istraživanja o tome kakve probleme roditelji imaju sa decom sa posebnim potrebama. Ovde kod nas se to ne istražuje. Moj bratanac nije dobio personalnog asistenta, moja snaja gde god da je konkurisala bila su 2 uslova. Da li ima decu uopšte, da li je dete zdravo i da li je nešto pisala na Facebook-u protiv Boška Ničića. Ja se oglašavam kada na Facebook-u bude neka neuputna izjava kao što je nuđeno da se deci sa posebnim potrebama u okviru novogodišnjih paketića daju roleri. To je uvredljivo. Majke su plakale zbog toga. Apsolutna diskriminacija“

Podsećamo, Udruženja ‘’Dečiji centar’’ i ‘’L-Down’’ dobila su od GU rok za iseljenje do 09.06.2021.

Reklame