Foto: Zima škodi automobilima, autor: A.R
Reklame

Mnogi Zaječarci jutros su imali poteškoća sa paljenjem automobila. Automobil, bez obzira koliko je star, obavezno treba pripremiti za zimu. Evo nekoliko saveta.

Priprema automobila za zimu mnogima predstavlja veliki napor, te je često izbegavaju uz izgovor kako će snega ionako biti samo nekoliko dana. Ovo je potpuno pogrešan pristup, koji značajno utiče na stanje automobila, ali i na bezbednost.

Finansijski faktor se u ovom slučaju ne može uzeti kao opravdanje – dovoljan je jedan udes da se sva ušteda na dobrim gumama ili sredstvu za odmagljivanje stakala anulira.

1. Tečnost za pranje stakala

Vidljivost je veoma važan faktor bezbednosti, tako da vas neodgovarajuća tečnost za pranje stakala može dovesti u opasnost. Možete da je proverite veoma jednostavno – sipajte malu količinu u plastičnu času i stavite u zamrzivač. Ukoliko se zaledi, to znači da neće dobro prati stakla pri niskim temperaturama ili će se zalediti u posudi i crevima za tečnost, što dovodi i do njihovog pucanja.

2. Brisači

Važni iz istog razloga kao tečnost za stakla. Zimi se često oštete, pošto ih vozači upale pre nego što očiste led sa vetrobrana, što treba izbegavati po svaku cenu. Zato prvo skinite sneg i led sa stakala, pa tek onda krenite. Možete vetrobran namazati nekim od sredstava protiv zaleđivanja ili odbijanja vode, mada će pomoći i obično pokrivanje kartonom ili starim ćebetom.

3. Magljenje stakala

Pored redovnog čišćenja stakala spolja, obavezno je isto obaviti i iznutra. Premažite ih nekim od sredstava protiv magljenja, mada može da pomogne i limunov sok. Za brisanje koristite namenske krpe, koje se mogu kupiti u skoro svim radnjama.

4. Antifriz

Svi znaju koliko je važna pravovremena zamena antifriza, ali mnogi ipak njegovu zamenu odlažu i po više od tri godine. Treba prvo ispustiti svu tečnost iz rashladnog sistema i usuti novu. Proverite koji se antifriz preporučuje za vaš automobil, pošto postoje posebne tečnosti za aluminijumske hladnjake. Ukoliko smatrate da još nije vreme za zamenu, možete vrlo jednostavno proveriti uređajem koji se zove bometar. Nikada ne treba mešati dve vrste antifriza – ukoliko niste sigurni koji se prvobitno sipali, bolje obavite potpunu zamenu.

5. Da se vrata ne zalepe

Kada u hladno zimsko jutro shvatite da vam je led „uhvatio“ vrata, te da ne možete da ih otvorite, očajanju neće biti kraja. Zato na vreme namažite gume oko vrata (kedere) glicerinom ili čak Pavlovićevom mašću (u svakoj apoteci) i obavezno ponovite postupak posle pranja automobila.

6. Da se ne zalede bravice

Ukoliko ste obezbedili kedere protiv leda, a zaboravili na bravice, opet postoji rizik da nećete moći da uđete u auto. Zato u bravice (vrata, rezervoar, prtljažnik) sipajte WD 40 ili glicerin.

7. Proverite akumulator

Niske temperature u velikoj meri utiču na akumulator, pa mu je zimi potrebna posebna pažnja. Očistite kleme na kablovima i stubiće na akumulatoru (šmirglom, nožem ili čeličnom četkom skinite tvrđe naslage), možete ih premazati i mašću da ih zaštiti od vlage (ne kontakne površine), dospite destilovanu vodu ukoliko je potrebno. Ako će automobil dugo biti parkiran (nedeljama), dobro je izvaditi akumulator i staviti ga na toplo.

8. Sprečite koroziju i zaštitite lak

Pregledajte kompletan automobil i nađite sva oštećenja, a potom ocenite hitnost popravke. Idealno bi bilo odmah posetiti auto limara, ali ako niste u mogućnosti potrudite se da oštećenja bar privremeno zaštitite. Voskiranje je najbolji način da se zaštiti lak – operite auto i sačekajte da se osuši (ili ga osušite), pa krenite da obrađujete deo po deo karoserije (pratite uputstvo na pakovanju). Nemojte da nanosite vosak na stakla i delove od plastike.

Izvor: OPUSTENO.RS

Reklame