foto: zajecar.info

U Halovu je juče održano predavanje za poljoprivredne proizvođače, piše Zajecar.info.

Radionicu je organizovao Grad Zaječar, a poljoprivrednicima iz Halova je u ime grada o planovima Grada Zaječara za 2019 god. kada je oblast poljoprivrede u pitanju, govorila Vesna Stanković, gradski većnik za poljoprivredu.

-Predstoji nam godina u kojoj će grad u poljoprivredu uložiti 19 miliona dinara, što je dvostruko više ulaganja nego prethodne godine. Ovde ima onih koji su već koristili subvencije koje Grad daje za razvoj poljoprivrede. Verujem da su sredstva iskorišćena na najbolji način i da smo pomogli u povećanju broja kvalitetnih grla i površina pod zasadima voća. U voćarstvu će se subvencionisati nabavka sertifikovanih sadnica i nove sitne mehanizacije i opreme za navodnjavanje.Za stočarstvo ostaju investicije u kupovinu umatičenih grla goveda, ovaca i koza. Osim toga moći će da se nabave i oprema za mužu, hlađenje mleka kao i oprema za pakovanje mleka i mlečnih proizvoda. Novina je da će se u ovoj godini odobravati i sredstva za žičane ograde za voćnjake, zbog velikih šteta koje naši voćari imaju zbog divljači na ovim prostorima.

Na osnovu prošlogodišnjih iskustava i kroz razgovore sa poljoprivrednim proizvođačima usvojene su i neke sugestije tako da će poljoprivredni proizvođači moći da za predviđeni iznos po domaćinstvu koji je ove godine maksimalno 140.000 dinara, imaju više investicija u okviru jednog sektora.