foto: zajecaronline

U maloj sali Zaječarskog upravnog okruga održan je sastanak kopredsednika Međuvladine mešovite komisije za unapređenje položaja manjina sa Rumunijom, državnog sekretara Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave doktora Ivana Bošnjaka sa generalnim konzulom Rumunije gospodinom Oliverom Mariusom Dilofomom i predstavnicima lokalne vlasti i rumunske nacionalne manjine.

Zaječarski okrug je mešovita sredina u kojoj žive mnogi narodi i narodnosti i nacionalne manjine. Prema poslednjem popisu iz 2011. godine u Boljevcu i Zaječaru 307 gradjana se izjasnilo kao Rumuni, a 625 kao Vlasi. Ovaj sastanak o aktuelnim izazovima u ostvarivanju prava pripadnika nacionalnih manjina je veoma važan, istakao je državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave doktor Ivan Bošnjak.

Zajedničkim dijalogom predstavnika nacionalnih manjina, njihovih organizacija, državnih i lokalnih organa uz podršku rumunskog konzulata učiniće se sve šta može u postojećim zakonskim okvirima kako bi se njihova prava ostvarila na najbolji mogući način, naglasio je Bošnjak.

Kao ministarstvo u fazi smo zaokruživanja procesa rada na izmeni i dopuni regulative koja se bavi pitanjem položaja nacionalnih manjina.

Generalni konzul Rumunije gospodin Oliver Marius Dilofom se zahvalio na pozivu i istakao da je značaj ovog sastanka izmedju centralnih vlasti u Beogradu, predstavnika zaječarskog okruga i rumunske zajednice iz Istočne Srbije veoma veliki, jer rumunska zajednica u Srbiji i srpska zajednica u Rumuniji treba da budu jedna tačka koja će spajati ove dve države.

Ovo je početak i prvi sastanak te vrste, rekao je načelnik zaječarskog upravnog okruga Vladan Paunović.

Izvor: fira.rs

Reklame