Foto: screenshot youtube n1

Uskladili smo ceo sistem, sinhronizovali smo nastavu, išli smo u „sitna crevca” i od 1. septembra sve mora da funkcioniše, rekao je za TV Pink ministar prosvete Mladen Šarčević, uoči početka školske godine.

Svaki sindikat ima svoju verziju događaja i praktično da nisam čuo pohvale, već samo kritiku radi kritike, izjavio je jutros ministar prosvete Mladen Šarčević, komentarišuću saopštenje Unije sindikata prosvetnih radnika, u kojem se navodi da nije moguće organizovati rad u školama od 1. septembra i napraviti raspored.

Ministarstvo, kako je rekao, već dva meseca pravi scenario za narednu školsku godinu, a prema onom koji je izabran, nijedna ustanova nema iste uslove za njegovo sprovođenje. Stoga je sve trebalo prilagoditi i uskladiti.

Sinhronizovali smo nastavu u školi i nastavu na TV kanalima i već danas imam podatak da je preko 50 odsto škola završilo ankete i nemamo nijednu ustanovu koja ne zna šta će da radi. U anketama je manje od pet odsto ljudi izabralo učenje od kuće, kaže Šarčević.

Dodaje da je za sutra zakazan sastanak sa Zajednicom škola za decu sa posebnim potrebama za koje ministarstvo traži rešenja.

Kaže da kod prvaka nema dileme kada je reč o povratku u klupe i navodi da je na današnji dan snimljeno oko 75 odsto sadržaja za septembar, za sve nivoe.

Snima se na osam jezika nacionalnih manjina i to je nešto što nije uradila nijedna država. Dakle, imamo snimljenu celu nastavu za osnovnu školu, za gimnaziju, kao i za opšte stručne predmete, odnosno 15 strukovnih oblasti rada, naveo je ministar.

Na kritike da će se virus pojaviti u školama, Šarčević odgovara da su epidemiolozi naložili da i deca nose maske, dok rukavice nisu obavezne.

Đaci nose maske tokom ulaska u školu i tokom boravka na času, osim ako učenik ne odgovara, kada mu se eventualno dozvoljava da je skine. Nosi masku na odmoru i odlazi kući. Boravak u školi zaista je najbezbedniji deo dana đaka, smatra Šarčević.

Apelovao je na roditelje da mere temperaturu deci pre polaska u školu.

Ako škola ima 1.000 đaka, ko će u prvoj smeni da stoji pred ulaskom u zgradu i meri deci temperaturu? Čekalo bi se sat i po vremena da se dođe na red. Roditelji valjda vide dete pre polaska u školu, vide kako izgleda i uz sve to – neka mu izmere i temperaturu. Neophodno je da smo efikasni, istakao je on.

Podseća da su časovi skraćeni na 30 minuta, što je, kako kaže, dovoljno za glavni deo časa. Deo posla koji ne stigne da se uradi tokom nastave u školama, uradiće se onlajn. Fizičko je, kaže, modifikovano.

Napravljeno je uputstvo koje će ići sutra, a koje govori da, po odluci Kriznog štaba, svi prvi časovi u svim školama treba da budu posvećeni epidemiji. Svaki čas fizičkog, razrednog ili građanskog časa, biće upotrebljeni za ono što će raditi profesori fizičkog, biolozi, psiholozi, čak i školski lekari, objasnio je Šarčević.

Na pitanje o boravku, Šarčević kaže da će boravak funkcionisati za roditelje koji rade, što se ne odnosi na roditelje koji rade od kuće.

Tu imamo rezervne varijante za prostor, pa i za zaposlene. Mislili smo na svaki detalj, dodao je on.

Zaključio je da roditelji nemaju razloga za brigu i čestitao je đacima polazak u školu, posebno prvacima.

Izvor: Danas

Reklame