Mladen Šarčević /Foto: FoNet/Vlada Srbije, S. Miljević

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević održao je danas sastanak sa predstavnicima četiri reprezentativna sindikata u obrazovanju, saopštilo je njegovo Ministarstvo.

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku sa predstavnicima Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), Unijom sindikata prosvetnih radnika i Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost razgovaralo se o realizaciji i modelima nastave u osnovnoj i srednjoj školi, koje je usvojio Krizni štab za zaštitu stanovništva od širenja zaraze korona virusom.dj

Šarčević je ocenio da je sastanak bio konstruktivan i kazao da su se saglasili da je specifičnost svake ustanove i regije drugačija i da ustanove, u skladu sa svojom autonomijom mogu da izaberu koji će od ponuđenih modela da primenjuju u skladu sa svojim resursima.

Ministar je kazao da će se ovakvi sastanci održavati u narednom periodu najmanje na 15 dana.

On je naveo  da su zajedno „prošli kroz uputstva za organizovanje nastave“ i dobili vrlo konstruktivne predloge sindikata u vezi sa srednjim stručnim obrazovanjem, nedostatkom prostora, ocenjivanjem…

„Četrdesetčasovna radna nedelja i pedagoška norma moraju da se poštuju i tu je odgovornost direktora“, naveo je ministar, dodajući da nisu tačne informacije da nastavnik pre podne radi u školi sa đacima uživo, a da posle podne radi na onlajn platformi i putem televizije.

On je objasnio da nastavnik koji radi sa grupama učenika u školi tog dana završava svoje radno vreme za ono što predaje, a učenici koji su ostali kod kuće prate nastavu na daljinu i tako će raditi na smenu.

Platforme će služiti za dopunu, rekao je, tamo gde radna lista to dozvoljava.

On je dodao i da je prednost na neposrednoj nastavi, pa će se razne sekcije i drugi vidovi rada realizovati kasnije.

U rad mlađih razreda uključiće se dodatni resursi prema rasporedu časova, kao što su profesori stranih jezika, veroučitelji, profesori građanskog, a imaće podršku od strane stručnih saradnika, kao i od nastavnika koji predaju predmete veština u drugom ciklusu obrazovanja.

Šarčević je naveo i da je razgovarao sa prof. dr Damirom Mandićem, dekanom Učiteljskog fakulteta i predsednikom zajednice učiteljskih fakulteta, da kroz realizaciju svoje prakse u nastavi pomognu i studenti završnih godina studija, kao i studenti sa master studija.

Ružica Todić Brdarić, potpredsednica Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost, istakla je da je Ministarstvo uradilo planove, koji treba da pomognu na koji način će se krenuti sa školskom godinom i da u tom delu sindikati nisu bili uključeni.

„Danas smo analizirali predočene modele i ukazali na ono što je za nas bitno. Najbitnija je bezbednost zaposlenih i bezbednost učenika. Takođe, pratićemo sva rešenja u vezi sa četrdesetočasovnom radnom nedeljom i ukoliko primetimo elemente prekovremenog i prekonormnog rada fokusiraćemo se da i to bude ispoštovano u skladu sa zakonom“, kazala je Todić Brdarić.

Zvonimir Jović, potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, rekao je da je dobro što se deca vraćaju u škole, ali da se mora voditi maksimalno računa o bezbednosti kako dece, tako i zaposlenih.

Neki od njihovih predloga odnose se na veličine učionice i broj učenika, četrdesetočasovnu radu nedelju, mere higijene koje se sprovode u školi, kao i da oni koji boluju od hroničnih bolesti rade onlajn.

Izvor: Danas

Reklame