Foto: screenshot youtube n1

Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je da su se rešenja kombinovog testa sa male mature pojavila jutros na društvenim mrežama i da se sumnja da ih je uslikao učenik u osnovnoj školi „Bratstvo“ u Novom Pazaru, ali da misli da su umešani i nastavnici.

Uslikana rešenja testa nisam video na društvenim mrežama, već me je o svemu obavestio roditelj đaka iz grupe u kojoj su ona uslikana i poslao mi fotografiju, prvu u 9:10, a drugu u 9:20 časova, rekao je Šarčević za Nova.rs.

Prema njegovom mišljenju, poenta je bila da se napravi sabotaža, ali da test neće biti poništen, jer su rešenja uslikana dok je on bio u toku, i učenici nisu mogli da ih vide.

Da su rešenja uslikana pre nego što je test počeo i da su svi mogli da ih vide, onda je to druga stvar. Ovako, đaci bi mogli da vide rešenja da su imali telefone, a nisu, jer su morali da ih predaju pre početka testa, objasnio je Šarčević.

On tvrdi da to nije bilo moguće izvesti bez pomoći nastavnika, koji su nadgledali proces, kao i da taj slučaj proverava policija. Prvo se postavlja pitanje kako je đak uneo telefon, a drugo kako je za desetak minuta rešio test. Treba vam pomoć odraslih.

Na njih devetoro đaka troje nastavnika je bilo u toj grupi. Kako je neko uspeo da slika rešenja, naveo je Šarčević.

On je napomenuo i da je nešto slično pokušano u četvrtak u Nišu, ali da je na vreme otkriveno.

Izvor: Danas

Reklame