Foto: screenshot youtube n1
Reklame

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za RTS da su uvedene novine i da će mala matura za učenike osnovnih škola biti poludigitalna. Proba male mature je, kako kaže, služila samo za proveru i nju je uradilo 66.000 đaka.

„Mala matura će imati pretfazu, učenici su imali testove zatvorenog tipa da bi moglo lakše da se obavi onlajn, zadaci otvorenog tipa imaju za cilj da primenjuju znanja. Uradiće još jednu probu time što će 1. juna doći u školu, dati knjižicu, da pečatiraju sliku, nose dva testa kući – maternji i kombinovani test, pogledaće tipove pitanja da osete test. Drugog juna to donose u školu i rade matematiku po modelu koji je sličan prošle godine i nemaju šta da se brinu“, rekao je Šarčević.

On je podsetio da se 17. 18. i 19. juna rade pravi testovi od 9 do 11 sati.

Kako navodi, oni su odštampani i bezbedni, a štamparija je u Zavodu za kvalitet.

„Inspektor donosi test u prisustvu školske uprave, radi se u ambijentu gde je prepisivanje svedeno na minimum, testovi se skeniraju, skeneri su u svim upravama i pregleda se putem softvera“, objašnjava ministar.

Upisi na fakultet onlajn

Govoreći o upisima na fakultete, Šarčević je rekao da su prijave onlajn i da upis zahteva da papire povlače sami, aplikacije su postavljene, od 24. do 29. su upisi, a onda kreću prijemni do 5. jula.

Krajem godine se očekuje da i nastavnici dobiju povećanje plata.

„Više me interesuju platni razredi, tada možete nagraditi kvalitet“, kaže on.

Šarčević kaže da je dao sugestiju da ekskurzije sledeće godine budu u našoj zemlji.

„Na kriznom štabu će biti govora šta sa maturskim ekskurzijama, i šta sa budućim ekskurzijama – napolje se neće ići, a od stepena bezbednosti ćemo videti stepen organizovanja“, zaključio je Šarčević.

On ističe da smo pri kraju školske godine koja je bila drugačija od svih prethodnih, kako za đake, tako i za profesore i roditelje, a da su neki đaci od onlajn nastave imali korist.

„Neka deca koja su u kolektivu davala manje rezultate mogla su da dođu do izražaja. Mogli su da se kombinuju modeli projektne nastave. Radimo studiju sa Institutom za pedagogiju, Zavodom za kvalitet i Unicefom gde ćemo imati kompletnu situaciju sagledano iz ugla škole, učenika i roditelja i videćemo u kom obimu je sistem zreo za dalje stvari, a gde moramo da pojačamo, obučimo“, rekao je Šarčević.

Ukazao je da se išlo donekle samoinicijativno od strane zaposlenih, ali i zajedničkom saradnjom.

„Ovo je bilo: sedaj u avion i vozi, da li si znao ili nisi, nije te niko ni pitao“, rekao je ministar.

Šarčević kaže i da nije bilo „lutanja“.

„Znali smo šta koja zemlja radi i predviđa. Hrvatska je podigla nastavu onlajn samo za učenike od 1. do 4. osnovne, imali su scenario da će se ranije vratiti“, rekao je ministar.

Zbog pandemije koronavirusa, škole i fakulteti su zatvoreni, a učenje na daljinu u osnovnim i srednjim školama počelo je 17. marta.

Za sve osnovce obrazovni sadržaji emituju se na Trećem programu RTS-a, za srednjoškolce na RTS Planeti. Svi emitovani časovi dostupni su i na platformi RTS Planeta za ponovno gledanje.

Izvor: RTS, Insajder

Reklame