U petak je konačno asfaltiran deo sa jedne i druge strane mosta u Kotlujevcu. Vozači od juče neće morati da brinu za svoje automobile prelazeći preko ovog mosta, pošto je konačno asfaltiran deo koji je godinama zadavao probleme. Jedno pitanje koje ostaje zašto most nije saniran ranije na ovaj naćin?

Kako je i gradonačelnik Zaječara kazao, rokovi su ispoštovani, i most je opet u funkciji. Problema prilikom prelaska mosta više nema, pošto je problem rešen.

Podsećamo, novi most u naselju Kotlujevac Zaječarci su dobili krajem juna 2015. godine, u vreme kada je na čelu grada bio Saša Mirković. I dok predstavnici Grada Zaječara tada nisu krili zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta mnogi žitelji naselja Kotlujevac su već u to vreme negodovali zbog rušenja starog i izgradnje novog mosta.

Most je projektovan na novi način, odnosno bez stubova u vodi, dugačak je 68 metara i ima obalne pilone visine 6,4 metra. Na mostu je kolovoz širok sedam metara, a napravljene su i dve pešačke staze. Tada je rečeno da je reč o modernom mostu, koji je napravljen od prenapregnutog betona. Ali, nešto što je toliko pompezno najavljivano i nije oduševilo Zaječarce. I sada svi žitelji naselja Kotlujevac negoduju pri prelasku. Most ,,radi’’ pa se na mestima gde se spaja sa asfaltom na putu  napravio razmak koji itekako smeta vozačima.  Sa druge strane on je nepregledan za saobraćaj, jer se zbog ispupčenja, ne vidi vozilo koje dolazi u susret. Zbog toga ga mnogi i nazivaju grbavi most, pisao je Magnum portal 19. decembra prošle godine.

Gostujući u emisiji na Magnum radiju, Ničić je tada kazao sledeće:

„Taj most je građen tako da on treba da se zateže posebnim utegama a to ovde nema ko da radi. Mi smo angažovali preko Direkcije da se od 1. januara raspiše tender, da se izabere kuća, ako hoće uopšte neko da se javi, da se vrši i nadzor i održavanje mosta. On je vrlo komplikovan za održavanje. To što se stvorio razmak se rešava utegama, a to u Zaječaru i Timočkoj krajini nema ko da radi. Mi nećemo i ne smemo da se igramo. Ja sam kao laik razmišljao da se ovaj razmak izasvaltira, ali je to zabranjeno i ne sme da se radi jer na tim mestima most ,,radi” i nikako asfaltom ne sme da se to zatvori. Moramo da nađemo nekog da izvrši zatezanje, ali će taj morati i da potpiše da on odgovara za to što je urađeno.  To mora vro stručno da se radi i to je jedini razlog zbog čega ne diramo most“.

Prilikom izvođenja radova, upitali smo radnike, da li se most zateže, ili samo asfaltira, oni su nam kazali da je reč samo o asfaltiranju.

Postavlja se jasno pitanje, ako je most saniran za manje od jednog dana, i nije zategnut posebnim utegama, zašto se onda čekalo toliko godina, da se asfaltiranje i sanacija urade sada?

Podsećamo, novi most na Timoku koji spaja grad sa naseljem Kotlujevac, otvoren je krajem juna 2015. godine. Tom prilikom ministarka Zorana Mihajlović, kao i Saša Mirković, izviždani su prilikom otvaranja mosta.