Foto: premieroffshore.com
Reklame

Slom domaće privrede, sve teži uslovi života, korupcija kao jedini put za ostvarenje mnogih osnovnih ljudskih prava, nepotizam, diktatura – spisak razloga za bekstvo preko granice Srbije ne zaustavlja se ovde, naprotiv.

Bugarska je, u „zlatno doba“ bila jedna od onih zemalja u koje su mnogi, za pojam tada siromašnih stanovnika Bugarske, bahato bogati Jugosloveni obilazili kako bi se dobro proveli za male pare.

Crveni pasoš SFRJ bio je bolji i jači od onog američkog, a bugarski tek nešto vredniji od članske karte u biblioteci.

O „bugarizaciji“ se govorilo kao o ružnom sećanju iz prvog i drugog svetskog rata kada su komšije osvajači na silu pokušali da nametnu svoju kulturu i običaje u pograničnim krajevima Srbije čineći strašne zulume nad stanovništvom i uništavajući sve što podseća na srpstvo i Srbiju.

Dođe vreme – sve se preokrene.

Ulaskom Bugarske u Evropsku uniju pasoš ove zemlje postao je više nego tražena roba – zbog činjenice da omogućava rad u zemljama Evrope bez neprijatne obaveze vraćanja kući na svakih tri meseca  sa kojom se suočavaju stanovnici naše zemlje koji trbuhom za kruhom odlaze preko granice.

Foto: Fb/printscreen

Prema zvaničnim podacima svega dve godine po ulasku Bugarske u EU čak 30.000 stanovnika Srbije bilo je na listi čekanja za bugarski pasoš, a danas je taj broj daleko veći.

Zainteresovanost među našim sugrađanima koji imaju bugarsko poreklo za bugarski pasoš je sasvim normalna i prirodna stvar – jer, svako ima pravo da bude ponosan na svoje poreklo i da čuva svoj nacionalni identitet održavajući veze sa svojom maticom, ali zainteresovanost među onima koji nemaju baš nikakvih rodovskih veza otvorila je Pandorinu kutiju.

Foto: Internet / Screenshot

Kako svaka roba ima svog kupca, tako su ubrzo kao pečurke počela niču razna udruženja građana, koja su pod velom unapređenja dobrosusedskih odnosa na raznorazne načine, uz nezaobilazne „mućke“ sa knjigama rođenih u mesnim kancelarijama, omogućavala da se do pasoša dođe.

Jedan od razrađenih sistema, ukoliko nemate poreklo, je sledeći: u nekoj od Boga zaboravljenoj zabiti, nađe se podobni svedok, u dubokoj starosti, koji posvedoči da je lice koje se vodi na listi nestalih bugarskih zarobljenika zapravo prebeglo u Srbiju, ostalo tu i igrom slučaja baš je vaš predak. Svedok: podmašćen. Poreklo: rešeno. Ostaje da mirno sačekate, da malo poradite na učenju bugarskog jezika, koji je nama iz pograničnih prostora,  i onako, više nego poznat.

Naravno, ovo nije jedini mehanizam: bolje upućeni kažu da je, mada ne možemo da tvrdimo jer nismo sami bili svedoci takve transakcije, moguće nabaviti i pasoš iz prve ruke od predstavnika policijskih uprava sa one strane granice. Ovakav pasoš dobija se u ekspresnom roku, koji se kreće od 3 dana do dve nedelje.

Cena pasoša kreće se od: 400 eura do 3000 eura, a i više. Sve zavisi: koliko gori pod nogama onome ko ga želi.

Foto: Internet / Screenshot

A mnogima koji u bedi provode dane gori pod nogama dovoljno da prodaju imanja, pokretnosti, i daju velike pare ne bi li spasli svoje porodice i sebe bede.

Gde je ovaca – ima i mesa i vune – pa, su tako mnogi željni boljeg života nasankani i prevareni i olakšani i za više hiljada eura od strane onih kojima je prevara zanimanje.

Foto: Internet / Screenshot

Mnogi su o prevarama ćutali i ćute, jer je u osnovi u pitanju nelegalan dogovor, ali dosta je i onih koji su progutali knedlu i obratili se policiji kako bi spasli ono što se spasti da.

Međutim, da li je ovo tako benigno kako se na prvi pogled čini?

Otvorena trgovina bugarskim papirima kao legalnom robom pospešuje trgovinu ljudima, kao i procvat kriminala – ali, o tome se ćuti.

Trend uzimanja pasoša nije rasprostranjen samo kod nas. Više od 140.000 Makedonaca uzelo je bugarski pasoš, a navodno još najmanje toliko je u procesu obrade zahteva. Prema procenama, oko 2/3 stanovnika Makedonije ima bugarsko poreklo. Ako se većina opredeli za bugarske pasoše, hoće li to Makedonci postati manjina u sopstvenoj zemlji?

Kakva sudbina nas čeka, kad na istoku vlada pomama za bugarskim i rumunskim, a na severu za mađarskim pasošima?

Foto: Internet / Screenshot

U međuvremenu, dok se kvalitet života u našim krajevima ne poboljša, trgovina će se i dalje odvijati, a do pasoša će se dolaziti preko facebooka, malih oglasa, kontakata sa ulice…

Ovim putem upozoravamo naše sugrađane da u proces uzimanja pasoša ne ulaze olako, naročito ne preko posrednika, jer najpre mogu biti prevareni, a potom ulaze u mogućnost da i sami postanu saučesnici krivičnog dela.

Apelujemo i na Ministastvo unutrašnjih poslova, jer činjenica da na FB možete naći barem dvadesetak kontakata koji nude pasoše za keš, ne govori baš pohvalno o njihovom radu na suzbijanju ove pojave.

Reklame1 komentar