Reklame

Zaječarci koji se bar malo razumeju u politiku i prate gradske aktuelnosti poslednjih meseci doživljavaju “déjà vu”.

Najnoviji slučaj je dolazak četiri nove igračice u rukometni klub. Kako prenosi jedan gradski portal pojačanja su: pivotmen Jovana Nikolić, golman Marjana Ilić, kao i Ivana Dimitrijević i Nina Milovanović.

Gradski budžet se još nije oporavio zbog neispunjenih rukometnih snova povratnika Ničića, od pre nekoliko godina, a on bi da opet spiska naše pare. U prethodnom mandatu Ničić je na sav glas pričao da je za rukometni tim snova dato oko pet miliona evra.

To što Zaječar od toga nije imao nikakve vajde, niti su građani zbog zvučnih imena živeli bolje, nikom ništa. Velika zvezda malog Zaječara bila je Marta Mange. Mediji su tada preneli da je obeštećenje za njen prelazak iz danskog kluba Esbjerga u Zaječar, pre isteka ugovora, plaćeno 300.000 evra, a da je njena skromna plata iznosila oko 7.000 evra mesečno. Plus premije, plaćen stan, hrana i avionske karte za posetu porodici. Pomoćnik gradonačelnika, gle čuda i tada i sada, Milan Stanković priredio je avgusta 2011.godine u salonu Gradske uprave svečani prijem za Mange i još tri inostrane igračice, koje su činile okosnicu kluba.

Kada se uporede završni računi grada od 2004. do 2011. godine, dolazi se do vrtoglave računice.

Budžet je sa 556.319.000 porastao na 1.563.565.000 (281,05 odsto), dok su izdvajanja za sport porasla su sa 9.897.716 na 131.642.911 (1330,03 odsto). Građani su za rukomet 2004.dali 137.700 dinara , a 7 godina kasnije već 95 miliona dinara! Da bi toliko novca moglo da se izdvoji za sport od nekoga je morao da se uzme. Ceh su platile pre svega platile zaječarske škole. Kada su računi stigli na naplatu usledila je blokada, ali o tome ćemo neki drugi put.

Podaci o novcu datom za rukomet su dostupni, ali nadležni organi očigledno nisu želeli da se time bave. Priča o silnim sponzorima i donatorima (zvuči poznato?) stalno je poturana u javnost, ali je revizija završnog računa Rukometnog kluba za 2010. godinu pokazala da je oko 80 odsto para klub dobio iz budžeta i da se čak 86 odsto prihoda troši na zarade, naknade zarada i ostale lične rashode.

Nakon promene vlasti mnogi podaci skriveni od građana Zaječara ugledali su svetlost dana, šta je i koliko koštalo, čiji su bili stanovi iznajmljeni rukometašicama(i rukometašima), ko je sve putovao o trošku grada sa rukometašicama po Evropi..ali je malo onih koji su se njima bavili i shvatili ozbiljno. Tužilaštvo ponajmanje.

Ćutanje (iliti odsustvo reakcije u ovom slučaju) jednako je odobravanju, pa je po povratku na vlast, Boško Ničić nastavio gde je stao.

Samo ovoga puta brže, jače, bolje.