foto:insajder

Republička izborna komisija (RIK) ni sinoć nije saopštila konačne rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji. Na poslednjoj održanoj sednici usvojeno je rešenje o poništavanju izbora i ponavljanju glasanja na 234 biračka mesta. Konačne rezultate RIK je trebalo da proglasi do četvrtka, 25. juna, u 20 časova.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je saopštio da će glasanje na biračkim mestima na kojima se izbori ponavljaju održati u sredu, 1. jula, od 7 do 20 časova.

„Raspuštaju se birački odbori koji su bili obrazovani za sprovođenje izbora, a RIK će formirati nove“, rekao je Dimitrijević.

Na prethodnoj sednici yamenik predsednika RIK-a Željka Radeta zatražila je da se za svako biračko mesto za koje je zatraženo ponavljanje glasanja, dostavi džak sa izbornim materijalom kako bi članovi Komisije mogli da utvrde pravo stanje u pogledu broja važećih i nevažećih listića.
„Razlog zbog kog se traži ponavljanje na ovim biračkim mestima je to što je u kutiji više listića od broja birača koji su glasali. Neozbiljno je da zapisnik bude dokument na osnovu koga ponavljamo glasanje. Mora se izvršiti uvid u izborni materijal za svaki neuredan zapisnik, da bismo bili sigurni moramo otvoriti džak i prebrojati listiće“, rekla je Radeta.
Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević ocenio je da bi bilo najbolje kada bi Komisija prebrojala više od 8.500 džakova sa biračkih mesta po Srbiji ali i dodao da „to tako ne funkcioniše“.
„Mi postupamo isključivo u skladu sa Uputstvom koje smo doneli pre par meseci. U situacijama kada na osnovu zapisnika ne možemo da utvrdimo volju birača, niti ćemo da je prekrajamo niti da preturamo po džakovima već da u skladu sa članom 87 Uputstva ponovimo glasanje na ovim biračkim mestima“, objasnio je Dimitrijević.
Izvor:N1; Beta, Insajder
Reklame