foto: mondo.rs
Reklame

Miladin Kovačević iz Republičkog zavoda za statistiku je ispred Republičke izborne komisije saopštio da je do 14 časova na izbore u Srbiji izašlo 26, 11 posto birača i to bez biračkih odbora sa Kosova i Metohije. Prema njegovim rečima, sa podacima sa Kosova izlaznost bi bila veća i to oko 27, 7 odsto birača.

Po regionima, kako je naveo, u Vojvodini izlaznost je 27,83 posto, region Šumadija 27,89, region Južne i Istočna Srbije 25, 54 posto birača i beogradski region 21, 72 posto birača.

U tri najveća gradova, kako je istakao, izlaznost u Novom Sadu iznosi 24, 01, Niš 22, 9 i Kragujevac 25, 22 posto birača.

Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije je naveo da RIK nije primetio veće nepravilnosti tokom dosadašnjeg izbornog dana.

Danas u sedam sati otvorena su biračka mesta na kojima će građani do 20 časova imati priliku da izaberu svoje predstavnike u Narodnoj skupštini Srbije, parlamentu Vojvodine, kao i u lokalnim samoupravama. Dan ranije na biračkom mestu u Čikagu glasali su srpski državljani koji su se za glasanje u inostranstvu prijavili u Sjedinjenim Američkim Državama.

Republička izborna komisija utvrdila je da biračko pravo na parlamentarnim izborima ima 6.584.376 ljudi, koji imaju priliku da svoj glas jednoj od 21 izborne liste daju na 8.385 birališta, od kojih je 40 u inostranstvu.

Sumnje na „bugarski voz”, plaćanje glasova, „crni džipovi” i pokušaj upada na biračko mesto samo su neke od nepravilnosti koje su od otvaranja biračkih mesta u Srbiji zabeležile posmatračke misije i stranke koje učestvuju na današnjim izborima.

Izvor: Insajder