Foto: Insajder

Regulatorno telo za elektronske medije danas je naložilo da se odmah obustavi emitovanje političkih oglasnih poruka koje pozivaju na bojkot izbora, saopšteno je na sajtu REM-a. Svako dalje emitovanje ovih spotova će, kako se navodi, predstavljati osnov za izricanje mera u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima.

REM je, kako se navodi u saopštenju, ocenio da poruke koje pozivaju na bojkot nisu u skladu sa članom 8. Zakona o oglašavanju („Zabranjeno je da oglasna poruka, neposredno ili posredno, podstiče diskriminaciju po bilo kom osnovu, a posebno po osnovu uverenja, nacionalne, etničke, verske, rodne ili rasne pripadnosti, političkog, seksualnog ili drugog opredeljenja, društvenog porekla, imovinskog stanja, kulture, jezika, starosti, ili psihičkog ili fizičkog invaliditeta.“) i članom 15. stav 1) Zakona o oglašavanju („Ako oglasna poruka sadrži lično dobro na osnovu kojeg se može utvrditi ili prepoznati identitet lica, oglasna poruka se ne može objaviti bez prethodnog pristanka lica na koje se lično dobro odnosi“).

Ova odluka je doneta kako se navodi, nakon što je CRTA tražila mišljenje o oglasnim porukama u vreme kampanje.

„REM je uvidom u programski sadržaj televizija N1 i Nova S, utvrdio da se počevši od 9. juna 2020. emituju političke oglasne poruke u kojima se poziva na bojkot izbora („Jedini način da ne glasaš za Vučića je da ne glasaš“)“, navodi se na sajtu REM-a.

Juče je REM odlučio da je Srpska napredna stranka prekršila zakon jer je za potrebe svoje promocije u izbornoj kampanji snimila reklamni video spot u kome je prikazana direktorka KBC „Zvezdara“ prof. dr Teodora Beljić Živković koja u medicinskoj uniformi te ustanove izgovara promotivnu poruku. Agencija je zbog toga SNS izrekla upozorenje kojim se SNS „ubuduće obavezuje da se pridržava zakona i da tokom izborne kampanje u svrhu svoje promocije ne koristi zaposlene obučene u uniformama sa oznakama zdravstvenih ustanova“.

Ovo nije prvi sporan predizborni spot Srpske napredne stranke za predstojeće izbore. Nedavno je emitovan novi predizborni spot SNS pod sloganom „Za našu decu“ u kojem lider naprednjaka i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovara sa devojčicom kojoj želi da “vrati oca iz Nemačke”.

Nakon emitovanja ovog spota u javnosti je postavljeno pitanje da li je njime zloupotrebljeno dete u političke svrhe, a nevladin sektor pozvao je političke partije da ne zloupotrebljavaju decu u političke svrhe.

Nakon saznanja da postoji sumnja da je u jednom od emitovanih predizbornih video spotova povređeno pravo deteta, Zaštitnik građana je i pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

U međuvremenu je Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) potrebnom većinom glasova zabranio dalje emitovanje spota. Kako je saopšteno, odlučeno je da je spot u suprotnosti sa Pravilnikom o zaštiti maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga.

Izvor: Insajder

Reklame