foto: pixabay

Posle dve i po godine od kako je počela rekonstrukcija i obustavljen saobraćaj, konačno su rekontruisanom prugom od Niša do Zaječara počeli da idu putnički vozovi. Iako je pruga obnovljena, obećanje da će brzina vozova biti 90km/h nije ispunjeno, već se oni i dalje sporo kreću, pa im tako kao i ranije treba skoro 4 sata da pređu 108 kilometara, pišu Južne vesti.

Pruga izgrađena 1922. godine dugo je čekala na obnovu, a rekonstrukciju je ubrzao pritisak javnosti nakon što su se 2019. godine za samo mesec dana dogodila četiri iskliznuća cisterni.

Osim toga, vozovi na nekim deonicama mogli da se kreću svega 10 do 20 km na sat, pa su februara 2019. godine godine kada je počela rekonstrukcija nadležni obećali da će se brzina povećati.

Rekonstrukcijom pruge Niš – Zaječar brzina vozova biće povećana na projektovani nivo do 90 km na sat, osovinsko opterećenje biće povećano sa sadašnjih 18 tona po osovini na 22,5 tona – moći će da saobraćaju duže i teže železničke kompozicije – rečeno je tada.

Međutim, vreme vožnje ostalo je i dalje dugo. Za oko 100 kilomentara, potrebno je oko 4 sata putovanja. Tako, prema redu vožnje, ukoliko krenete iz Niša u 11:05, stižete u Zaječar u 15:03. I putovanje od Niša do Svrljiga je takođe isto, ako ne i duže – putuje se više od jednog sata.

Putnički saobraćaj na ovoj pruzi počeo je da se odvija juče, a da javnost i mediji nisu prethodno obavešteni o tome.

Na sajtu preduzeća Infrastrukture železnice je u red vožnje od nedelje uvrštena i relacija Niš-Zaječar, a polasci su tri puta.

Iz tog preduzeća su potvrdili Južnim vestima da je saobraćaj pokrenut, a javnost još nisu obavestili jer im je, kažu, nevreme odvuklo pažnju. Novinari očekuju i odgovor na pitanja o brzini vozova, nosivosti, kao i da li uopšte ima putnika, jer najave nije bilo.

Najavili saobraćaj za leto, vozove ipak sačekao sneg

Još jula su iz preduzeća najavili da će saobraćaj na pruzi između Niša i Zaječara biti pokrenut avgusta. Međutim, putnički vozovi su prespavali i leto i jesen. Kretali su se samo teretni vozovi.

Da li je završena kompletna rekonstrukcija pruge i kada, takođe su pitanja na koja čekamo odgovor.

Inače, rekonstrukcija 108 kilometara pruge je trebalo najpre da bude završena još avgusta 2020. godine. Kasnije je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića najavio kraj radova za jun 2021. godine.

Ni to se nije desilo, a razlog je, kako su tada rekli iz Železnice, pandemija zbog koje su imali probleme sa nabavkom dovoljno tucanika potrebnog za remont.

Izvor: Južne vesti

Reklame