Foto: Interkultura Zaječar

Krajem novembra 2019. godine prvi put je uspostavljena saradnja osnovnih škola iz Srbije i Mađarske u okviru programa razmene odeljenja. Razmenu realizuju osnovne škole iz Zaječara i Debrecina u organizaciji Interkulture Srbija i AFS Mađarska.

Od 25.11.2019. godine do 2.12.2019. godine učenici zaječarske škole „Đura Jakšić”, u pratnji nastavnica i volonterki Interkulture Olivere Vasilijević i Jelene Vasilijević, boravili su u Debrecinu.

Prepodnevni sati bili su ispunjeni školskim časovima i prilikom da mađarske drugove upoznaju sa znamenitostima Srbije, Zaječara i škole „Đura Jakšić”.

U popodnevnim satima učenici su uživali u bogatom programu koji su domaćini pripremili. Obišli su Veliku i Malu crkvu, Univerzitet, Akvatikum, Muzej, Nacionalni park Hortobađ…

Vikend su učenici proveli sa svojim host-porodicama.

Debrecin je lep grad, a u ovo doba godine još lepši, zbog priprema za Božić. U gradu vlada praznična atmosfera. Učenici su prisustvovali paljenju Božićne rasvete u centru grada.

Svih sedam dana uživali su u druženju sa domaćinima i drugovima iz škole, u upoznavanju nove kulture, mađarske tradicije, u isprobavanju mađarskih specijaliteta i prelepih kolača.

Malo je reći da je prvi deo razmene bio upešan. Svi su oduševljeni. Uzvratna poseta biće u aprilu 2020. godine.