Crkva Svetog Juraja u Zaječaru
Reklame

Crkva Svetog Juraja u Zaječaru sagrađena je 1929. godine, a župa Svetog Juraja odvojena od niške župe 1934. godine.

Svoj vrhunac župa je doživela neposredno pred rat koji je zahvatio prostore bivše Jugoslavije početkom devedesetih godina XX veka.
Tada je u Zaječaru živeo veliki broj katolika iz Letnice, uglavnom muškaraca, samaca, i često se dešavalo da njih stotinak ispuni crkvu u vreme svete mise.

Crkva Svetog Juraja u Zaječaru

Nedavno je dužnost župnika, nakon dugogodišnjeg predanog rada velečasnog Leonida, preuzeo mladi katolički sveštenik velečasni Marijan Lindić.

Velečasni Marijan Lindić

Imajući u vidu da je danas, 14. februara, za vernike Rimokatoličke crkve otpočeo veliki korizmeni (vaskršnji) post, posetili smo velečasnog Marijana neposredno pre početka svete mise, kako bi čuli nešto o njegovom radu, ali i o značaju posta za vernike zaječarske župe i vernike uopšte.

Dužnost župnika preuzeo sam od mog kolege i prijatelja Leonida Bevza nakon njegove dugogodišnje službe. Pored zaječarske, zadužen sam i za borsku župu, što znači da se staram o vernicima katoličke veroispovesti na područiju Zaječara, Bora, Negotina, Knjaževca, i uopšte o vernicima širom Timočke krajine.
Misa u Crkvi Svetog Juraja u Zaječaru
Danas započinje četrdesetodnevni Korizmeni post, koji će trajati sve do najradosnijeg hrišćanskog praznika – Uskrsa, koji će vernici katoličke crkve proslaviti ove godine 1. aprila. Dakle, ceo taj period do Uskrsa naziva se korizma, i to je vreme posvećeno molitvi, pokajanju i milostinji. Vernici teže ka tome da u ovom periodu pronađu smisao  i značaj molitve, posta i milostinje. Na tom putu mi svakako prepoznajemo u sebi i  dosta naših manjkavosti, ali i veličinu Božiju.“
 Crkvu Svetog Juraja ubrzo su ispunili brojni vernici koji su na svetu misu došli kako bi obeležili početak posta, pa smo bili prinuđeni da se do skorog viđenja pozdravimo sa našim ljubaznim domaćinom.