Foto: printscreen

Tenzije u Srbiji rastu veče nakon što se lider SSP Dragn Đilas vidno uznemiren obratio javnosti zbog uznemiravanja njegove porodice, odnosno dece koja su bila bila svedoci skandiranja “Đilase, lopove s razglasa”. Istovremeno, na pojedinim televizijama s nacionalnom frekvencijom ovakvo Đilasovo obraćanje ismevaju, a savetnica predsednika Srbije Suzana Vasiljević je u jutarnjem program TV Prva njegovo video obraćanje nazvala „jeftinim političkim performansom“. Pripadnici opozicije najavljuju da će se večeras u 20.30 okupiti u Mileševskoj ulici u nastojanju da će sprečiti, kako navode, huligane koji večerima u pojedinim delovima grada i s pojedinih zgrada puštaju s razglasa skandiranje i pale baklje na krovovima, piše Insajder.

Večerima unazad, kao odgovor na nezadovoljstvo građana i buku s njihovih prozora i terasa grupe za koje se u nekim slučajevima ispostavilo da imaju dozvolu vlasti za kretanje tokom policijskog časa na pojedinim zgradama pale baklje i s razglasa puštaju skandiranje “Đilase, lopove”.

Dozvola za kretanje nije dovoljna…

Zasad je upadljivo ćutanje policije na ove slučajeve. Zanimljivo je da je u pojedinim slučajevima utvrđeno da te osobe imaju dozvolu za kretanje tokom policijskog časa, iako po pravilima sama dozvola nije dovoljna da bi se osobe kretale, već je uz nju neophodan radni nalog za svaki pojedinačni izlazak koji “na memorandumu privrednog subjekta, sa potpisom odgovornog lica sadrži ime i prezime, jedinstveni matični broj građana, datum i vremenski period (od do) kada je angažovan, odnosno kada je kretanje neophodno, kao i razloge koji opravdavaju neophodnost kretanja”.

Budući da je paljenje baklji  krivično delo ugrožavanja sigurnosti i ne može biti radna obaveza dozvole za ovo kretanje nikako nisu mogle postojati.

S druge strane činjenica je da MUP upadljivo ćuti na bakljade i razgalse s krovova i da je video snimcima dokumentovano da je među njima bio i jedan poslanik Srpske napredne stranke  – Vladimir Đukanović koji je čak i sa skupštinske govornice pozivao na ovakva okupljanja.

Uprkos čak i toj javno izrečenoj  tvrdnji, u Srpskoj narednoj stranci tvrde oni s ovim kršenjima zakona nemaju nikakve veze.

Predsednik Spske napredne stranke je na TV Pink izjavio da SNS nije organizator bakljada.

“Nije ništa moja stranka organizovala, jer im ja ne bih dozvolio. Ne mogu da zabranim ljudima koji bi negde nekome da odgovaraju. Ali ih molim da vode računa, molim ih da ne koriste baklje, molim ih da niko ne krši policijski čas. To je organizovalo neko udruženje mladih”, rekao je Vučić.

Izvesno Udruženje za zaštitu mladih je preko društvenih mreža pozvalo građane da se oglase u 20.30. Prema dostupnim podacima odgovorno lice u ovom udruženju je izvesni Ivan Đorđević, a ovo udruženje je i ranije imalo akcije i saopštenja poput onih protiv protesta koja su organizovali Ne da(vi)mo Beograd.

Da je policija blagonaklona i da se zakon ne sprovodi, pokazuje činjenica da nije poznato da ima privedenih učesnika u ovim akcijama.

Prema tvrdnjama predsednice Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović za Insajder u danima kada su grupe divljale po beogradskim ulicama, policija sudu nije privela nijednu grupu građana zbog kršenja policijskog časa.

Ministarstvo unustrašnjih poslova dosad nije odgovorilo ni na jedno od pitanja Insajdera koja se odnose na ove skupove.

Opozicija poziva na protest tokom policijskog časa

Nakon što se Đilas obratio video-porukom, Dobrica Veselinović iz Ne da(vi)mo Beograd je pozvao građane sinoć u Utisku nedelje da večeras negodovanje protiv terora baklji iskažu izlazeći ispred svojih zgrada tokom policijskog časa, dok je Sergej Trifunović iz Pokreta slobodnih građana građane pozvao da se okupe u Mileševskoj ulici i najavio da će on, uprkos policijskom času, biti tamo.

S druge strane u delu prorežimskih medija od jutra gosti uz svesrdnu podršku voditelja omalovažavaju Dragana Đilasa, njegovu uznemirenost nazivaju glumom i nastavljaju s raznim diskreditacijama.

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević nazvala je video poruku lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, koji se žalio da mu maltretiraju decu, „jeftinim političkim performansom – pokloni se i počni“.

Ona je, u gostovanju na televiziji Prva, rekla da Đilas u poslednjih nekoliko dana Aleksandra Vučića naziva ludakom i psihopatom, a njegovi saradnici upućuju i direktne pretnje predsedniku Srbije, a nije se zapitao kako to utiče na Vučićevu decu.

„Zašto bi njegova (Đilasova) deca bila zaštićenija od dece predsednika Vučića koja to trpe“, zapitala je Vasiljević i dodala da Đilasovi „opskurni portali“ na dnevnom nivou objavljuju najgore uvrede na račun Vučića i njegove porodice.

Vasiljević je rekla da, koliko je čula, razglas sa koga su upućivane pogrdne poruke Đilasu nije bio ispod njegovih prozora nego, koliko je čula, na krovu neke zgrade u blizini.

„Zašto bi njegova deca bila zaštićenija, značajnija od dece Vučića. Niko decu nije petljao, niko od nas – ni predsednik, niko blizak predsedniku, niko od medija u Srbiji na koje smo mi na bilo kakav način mogli da imamo uticaj nije decu nijednog političkog protivnika stavio na naslovnu stranu, a Đilas jeste“, rekla je Vasiljević.

Poslanice SNS: Đilas zloupotrebljava decu u političke svrhe, građani žele da nastavimo da bukom odgovaramo na šerpe

Poslanice Srpske napredne stranke (SNS) Marija Obradović i Sandra Božić ocenile su danas da je „licemerno“ reagovanje lidera Saveza za Srbiju Dragana Đilasa povodom toga što je ispred njegovog stana sa razglasa u vreme policijskog časa puštano „Đilase lopove“, navodeći da je „prethodne večeri odglumio lažni nervni napad“.

Poslanica Marija Obradović je rekla da „prvi put vidi da roditelji u Srbiji lično zloupotrebljavaju decu u političke svrhe i da ne možemo da dozvolimo da to postoji na političkoj sceni“.

„Osuđujem mešanje bilo koje dece u politiku. Oštro osuđujem svaku vrstu napada, ali osuđujem i laž koju je Đilas pokušao da plasira. To puštanje sa razglasa ‘Đilase lopove’ nije ništa strašnije od onoga ‘Vučiću lopove’ i ‘Vučiću pederu’. Zašto smo postali licemerni, Srbija zna da je Đilas lagao. Ako je dozvoljeno lupanje u šerpe zašto nije dozvoljeno puštanje preko razglasa“, kazala je Obradović.

Ona je rekla da na konferenciji za novinare govori u ime poslaničke grupe SNS i dodala „nastavićemo da odgovaramo bukom protiv šerpi, ne zato što je to naš način, nego zato što građani Srbije to žele“.

Istovremeno, sve što dolazi iz vlasti je zamena teza po kojoj je bunt građana i udaranje u šerpe “ukrao aplauz” lekarima u 20 časova, bez osvrta na činjenicu da građane u vojim kućama na pravljenje buke teško da neko može da natera.

Premijerka Ana Brnabić takođe je izjavila da su bakljade na krovovima manje opasne od protesta opoziije ispred Skupštine Srbije.

„Zato što ti ljudi ko god oni bili nisu javne ličnosti, nisu ni politički lideri, niti daju primer za sve ostale“, istakla je Brnabić.

Kada je u pitanju okupljanje građana tokom policijskog časa Brnabić je istakla da uvek gleda koliko neko ko je javna ličnost nosi težine.

Nastojanja nepoznatih osoba da uđu u pojedine zgrade dovela su i do otvorenih sukoba – pojedini građani su se bunili, sami izbacivali nezvane goste sa svojih terasa, obračunavali se s upravnicima zgrada… Policija je za sve to vreme ignorisala pozive.

I dok rastu tenzije između građana i drugih građana, vlasti i opozicije, nesumnjivo dobro organizovane grupe tokom policijskog časa rade krivična dela uz prećutnu podršku vlasti.

Ma koliko se od njih ograđivali u vladajućoj stranci, nereagovanje države u slučaju bakljada tokom policijskog časa pokazuje da su vinovnici ipak zaštićeni i da zakoni ne važe za sve.

Izvor: Insajder

Reklame