Foto: Pixabay / tashaat
Radovi na rehabilitaciji kolovoza Knjaževac – Zaječar nastavljaju se do 1. novembra 2022. godine, obaveštavaju iz Javnog preduzeća „Putevi Srbije“.
Radovi koji se izvode na rehabilitaciji kolovoza na deonici puta Vratarnica – Zaječar, čiji je završetak najavljen za najviše 18 meseci, odnosno do 20. februara 2022. godine, produženi su prvobitno do 19. maja ove godine, ali je usledilo obaveštenje o novom roku za završetak ovih radova. Kako su „Putevi Srbije“ danas objavili, radovi na rehabilitaciji kolovoza Knjaževac – Zaječar nastavljaju se do 1. novembra 2022. godine.
Izvođenje radova, po raspisanom tenderu, pripalo je preduzeću „Integral inženjering“ iz Laktaša (BIH), koji je tada ponudio nižu cenu od firme „Strabag“. Ponuđena cena iznosi 12,484 miliona evra (bez PDV).
Inače, Integral inženjering je registrovana u rodnom mestu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, a bosanski mediji navode da ima bliske veze sa tom firmom.
Kako je pisao bosanskohercegovački Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), uspon Integral inženjeringa počeo je nakon dolaska na vlast Milorada Dodika, 1998. godine. Dodik je tada postao premijer, a danas je član Predsedništva BiH.
Nadzor nad radovima vrši Zajedničko preduzetništvo (Joint Venture) ”NIEVELT Labor/Ingenieur” GmbH (Austrija), “Vienna Construction Engineering” (Austrija) i “Centralna putna laboratorija” (CPE) d.o.o. (Srbija), navodi se na sajtu „Integral Inženjeringa“.
Podsetimo, prеdsеdnik Rеpublikе Srbiје Аlеksаndаr Vučić je 22. marta 2021. godine boravio u timočkom kraju, tom prilikom je, pored ostalog, obišao radove na ovoj deonici puta. Predsednik Vučić je iskazao zadovoljstvo radovima čiji je cilj rehabilitacija puta i povećanje bezbednosti saobraćaja, te istakao da je taj put važan za timočki kraj, celi istok Srbije, ali i za sve građane koji dolaze na Staru planinu.
Sa predsednikom, u obilasku radova su bili i tadašnji ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, v.d. direktor JP “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.
Deonica na kojoj se izvode radovi duga je 24 kilometra, ima 11 mostova, a ugovorena vrednost radova je 12,5 miliona evra.
Radovi se izvode uz naizmenično propuštanje vozila, pomoću semafora na šest deonica. Prema rečima nadležnih, svaka deonica je dužine 600 metra, a razmak između deonica je od tri do četiri kilometra.
Radovi su obezbeđeni adekvatnom saobraćajnom signalizacijom i opremom 24 časa neprekidno.
Reklame