foto: printscreen

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je danas, povodom informacije da je u Srbiji registrovano skoro 4.000 novozaraženih korona virusom, da se ne zna koji sve virusi cirkulišu, jer, kako je istakao, u Beogradu se ne radi „sekvencioniranje“ a u Novom Sadu se ono retko obavlja.

Radovanović je za list Danas rekao da je potvrđeno da je podvarijanta korona virusa „eris“ tu, ali da ne znamo koliko je česta.

„Da li je tu i kad će da prođe ta ‘pirola’, kakav će uticaj da napravi, i to ne znamo. Tako da je teško predvideti, ali verovatno će se povećati broj obolelih. Ono što mi sada vidimo je samo mala frakcija stvarnog broja zaraženih zato što je, srećom, klinička slika blaga i mnogi se ne javljaju lekaru, niti se testiraju, već ili čekaju da infekcija prođe sama ili se testiraju privatno i sve se završi na tome“, rekao je Radovanović.

On smatra i sada sigurno ima i hospitalizovanih i preminulih od kovida, iako se takvi podaci ne objavljuju, ali da to zavisi i od toga šta će se voditi kao osnovni uzrok bolesti.

Izvor: Beta

Reklame