foto: fira.rs

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi Zaječar organizovao je  akciju dobrovoljnog davanja krvi u kojoj su učestvovali humanisti Javno komunalnog preduzeća “Vodovod”.

“Očekujemo malo sreće, jer nam je ovo prva akcija u ovoj godini, tako da se nadamo da će nam biti berićetna godina što se tiče tih akcija. Već sutra imamo akciju sa Telekomom, a to su nam te dve prve akcije na početku 2018.” rekao je Dr Dragan Glišić, načelnik Sližbe za transfuziju ZC Zaječar.

”Što se tiče snabdevenosti krvi, ne možemo da kažemo da ima, ali ne možemo da kažemo ni da nema. Operativni program se ne odlaže, za toliko krvi ima, dakle sve ono što je hitno i urgentno ide najnormalnije. Moram da pohvalim i ljude koji dodju kod nas u Službu za trnasfuziju, ispruže ruku i daju krv što je naravno za svaku pohvalu. Svi koji žele, krv mogu dati i u prostojima zaječarske Službe za transfuziju radnim danima od 7 i 30 do 12 i 30,” podsetio je Dr Glišić i dodao: “Uglavnom nedostaju negativne krvne grupe: B negativna i 0 negativna, malo ima 0 pozitivne krvne grupe, ali kao što sam rekao za najhitnije stvari i intervencije ima,” istakao je Dr Glišić.

Realizovati ovakve akcije nije jednostavno. ”Ovu akciju smo ugovarali unazad već 15 dana, pa vi vidite koliko vam vremena treba da sve to organizujete. Nije to samo dodješ, legneš, ispružiš ruku i daš krv, već ima tu i bezbroj drugih stvari koje vi ne vidite, ali naravno sve to besprekorno funkcioniše, jer to ne radimo prvi put,” napomenuo je.

Dobrovoljno davanje krvi nije samo humani gest kojim pomažete drugima. To je dobar način da pomognete i sebi.

“Zajedničkim snagama, zaječarski  Crveni krst  i služba transfuzije organizovali su akciju koja je pre svega namenjena radnicima “Vodovoda”. Mi smo u crvenoim krstu odradili promociju ove akcije putem SMS poruka, obavestili smo više od 400 gradjana kako bi se i oni odazvali i dali krv, tako da se nadam da će akcija biti uspešna. Zahvaljujem se svima koji su se odazvali, a pre svega radnicima “Vodovoda” koji su i ovog puta pokazali svoju humanost,” istakla je Irena Mladenović saradnik na programskim aktivnostima Crvenog krsta Zaječar.

Ova akcija je organizovana u galeriji Radul begovog konaka. Prema najavama organizatora u martu će biti sprovedena humanitarna akcija za zaposlene u  ustanovama kulture.

Izvor: fira.rs

Reklame