Fotografija: Pixabay

QLED i OLED su zapravo dve moderne tehnologije ekrana televizora, koje nude različite prednosti, ali imaju i nedostatke. U našem članku ćete pronaći sve što bi trebalo da znate o navedenim tehnologijama, kako biste se lakše odlučili kod sledeće kupovine TV-uređaja.

 

 

Termini QLED i OLED opisuju dve tehnologije ekrana televizora, koje teško da mogu biti različitije. Obe se usko vezuju za pojedine proizvođače. 

Dugo je samo LG proizvodio OLED ekrane za TV-uređaje, dok danas i drugi takođe nude OLED televizore, kao što su: Sony, Loewe i Philips. QLED ekrane možete pronaći kod brendova Samsung, Hisense ili Tcl. 

O tehničkim razlikama između ove dve tehnologije, njihovim prednostima i nedostacima, čitajte u nastavku.

 

O kakvim se razlikama radi kod ova dva tipa televizora?

 

Razlika između QLED i OLED ekrana televizora je čisto tehnološka. Jednostavno objašnjenje bi bilo: Kod OLED-a diode svetle same, dok kod QLED uređaja LED-pozadinsko osvetljenje omogućava da pikseli sijaju. QLED stoga predstgavlja poboljšanje već poznate LCD tehnologije, dok je OLED posebna tehnologija. Za poređenje, OLED televizori su tanji i imaju veći kontrast.

Kod QLED uređaja postoji nekoliko slojeva, jedan na drugom. Tu su uključeni: polarizacioni filter, RGB filter, pozadinski filter i naravno, pozadinsko osvetljenje. Sve to čini televizore debljim od OLED setova, kojima ti slojevi nisu potrebni. Nedostatak mnogih QLED televizora u odnosu na OLED je nešto slabiji kontrast. Razlog leži u pozadinskom osvetljenju QLED televizora, koje takođe osvetljava i tamna područja ekrana, tako da crna boja posivi.

Vrhunski modeli, kao što je Samsung K95T, nude zone zatamnjivanja, i na taj način kontrolišu ovaj problem.

OLED ekranu nisu potrebna takva rešenja, jer ovde svaka svetleća dioda može sama da odluči o intenzitetu svog svetla. Ukoliko dioda ne svetli – jednostavno je crna, ali zato ona pored nje nema problema da svetli belo. Usled toga dolazi do boljeg kontrasta, i boljih uglova gledanja.

Fotografija: Pixabay

Fotografija: Pixabay

 

Šta je QLED tehnologija?

To je najbolje što LED ekrani mogu da ponude, jer se smatraju LCD televizorima sa posebno visokim kontrastom i bojama, što je dalji razvoj LCD ekrana, sa takozvanim „kvantnim tačkama“, koje nazivu dodaju Q. Inače, LCD je skraćenica za „displej sa tečnim kristalima“. Međutim, pošto kristali ne svetle sami, potrebno je pozadinsko osvetljenje. Svetlost generišu LED diode. 

  • Osvetljenost: zahvaljujući kvantnim tačkama, slika QLED ekrana može postati još svetlija od LED ekrana.
  • Kontrast: ovo takođe povećava kontrast, jer diode ne gube svoju boju čak i kod veće osvetljenosti.
  • Potrošnja energije: pošto je pozadinsko osvetljenje stalno uključeno, potrošnja energije QLED televizora može biti veća u odnosu na OLED.

 

Šta je OLED tehnologija ekrana televizora?

OLED ekranima nije potrebno pozadinsko osvetljenje, jer svetle sami pikseli. Sastoje se od miliona sićušnih svetlećih dioda, napravljenih od organskog materijala, što objašnjava „O“ u nazivu (organic). Organska svetleća dioda je svetleći tankoslojni uređaj, od organskih poluprovodnih materijala. Tehnologija se primenjuje kod ekrana televizora, jer se ove diode mogu jeftino proizvesti upotrebom tehnologije tankog filma. Ovde je crna posebno intenzivna, jer je ne osvetljava pozadinsko osvetljenje, kao i boje na dubokoj crnoj pozadini.

  • Kontrast: OLED ekrani emituju sliku visokog kontrasta, koja nastaje kroz bogate crne tonove.
  • Vreme odgovora: OLED televizori imaju brže vreme odziva od QLED uređaja, što omogućava da slika bude oštrija.
  • Ugao gledanja: slika bi trebalo da se vidi iz skoro svakog ugla u prostoriji, pošto se svetlost emituje direktno iz dioda, umesto da je blokirana pozadinskim osvetljenjem.
  • Potrošnja energije: usled izostanka pozadinskog osvetljenja, koje bi moralo biti stalno uključeno, OLED televizori su manji potrošači energije od QLED uređaja.

 

Ukoliko se pitate šta je budućnost televizora – OLED ili QLED, odgovor u velikoj meri zavisi od toga šta vi lično više cenite u iskustvu gledanja. Kada je reč o kvalitetu slike, debljini ekrana i fleksibilnosti, OLED je u prednosti. Ako uzmemo u obzir osvetljenost slike i vek trajanja, QLED ekrani su bolji. U budućnosti će, pored ove dve tehnologije u izradi ekrana televizora, i najnovija tehnološka dostignuća igrati važnu ulogu.

 

Reklame