foto: pixabay

Cene nafte su juče  prvi put otišle u minus usled kolapsa tražnje za energentima zbog pandemije koronavirusa i želje trgovaca na berzama da ne budu blokirani kupovinom nafte koju nemaju gde da skladište.

Indeksi na njujorškoj berzi Vol strit takođe su pali, ali nesumnjivo najveću promenu predstavlja oštar pad cena nafte.

Cena referentne američke nafte za majsku isporuku najpre je bukvalno pala na nulu, a zatim skliznula do minus 37,63 dolara po barelu. Na početku godine cena je bila oko 60 dolara po barelu.

Pale su i cene za kasnije isporuke nafte, posle maja, uprkos većem obimu trgovine.

Cena referentne američke nafte za junsku isporuku pala je na 20,43 dolara dolara po barelu, a analitičari ocenjuju da je taj iznos bliži „pravoj“ ceni nafte.

Odlazak cene u minus najvećim delom je posledica tehničkih razloga, pošto uskoro ističe ugovor za majsku isporuku referentne američke nafte, te je obim trgovanja mali jer nije lako naći kupce.

Tražnja za naftom pala je u tolikoj meri pošto usled pandemije korona virusa fabrike i automobili širom sveta i dalje stoje. Svi tankovi po svetu gotovo su puni i ponuđači su prinuđeni da smanjuju cenu da bi našli kupca.

Veliki proizvođači nafte objavili su da će smanjiti proizvodnju u nadi da će postići bolji balans ponude i tražnje, ali mnogi analitičari navode da to nije dovoljno.

Cena nafte Brent pala je gotovo devet odsto, na 25,57 dolara po barelu.

Izvor: Insajder