foto: novosti.rs
Reklame

Beogradski Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ posle decenije i po počeće sa proizvodnjom domaće vakcine protiv sezonskog gripa „torvaksflu“, za koju se očekuje da će biti dostupna u oktobru, a najkasnije u novembru.

Srbija će za ovu sezonu gripa verovatno imati više vakcina protiv gripa, nego ikada do sada – najmanje 600.000 doza strane i domaće vakcine, duplo više od broja koji se obezbeđuje o trošku osiguranja, a samo „Torlak“ je u mogućnosti da proizvede 200.000 doza, pišu „Večernje novosti“.

Direktorka ovog instituta Vera Stojiljković rekla je da je domaća vakcina već registrovana i da je od nadležne agencije za lekove Srbije dobila dozvolu.

Ona je dodala da je trenutno u toku proizvodnja aktivne komponente vakcine protiv gripa, nakog čega sledi kontrola kvaliteta, te finalizacija i dobijanje sertifikata, a potom distribucija i upotreba.

Ova“ Torlakova“ vakcina protiv gripa je trovalentna, a po svojstvu mrtva, odnosno inaktivisana, a čine je slojevi virusa H1N1, koji je izazvao pandemiju svinjskog gripa 2009. godine, zatim H3N2 i V/Viktorija soj.

Očekuje se da 400.000 doza vakcine protiv gripa stranih proizvođača stignu 1. oktobra.

„Novosti“ napominju da Srbija domaću vakcinu nije imala još od 2006. godine i koristila je najčešće uvoznu.

Izvor: Srna, Večernje novosti, N1