Reklame

Nakon što je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders stavio do znanja da države EU mogu građanima odobriti vakcinaciju za razne vakcine, ali da će uverenje za slobodno putovanje biti izdavano samo one koje je odobrila nadležna evropska služba, a to su Fajzer/Biontek, Moderna, AstraZeneka i Džonson-Džonson, jedno od gorućih pitanja je da li će u te svrhe biti priznavani kineski Sinofarm i ruski Sputnjik V ukoliko u međuvremenu dobiju odobrenje.

Evropska agencija (EMA) trenutno analizira podatke u vezi sa Sputnjikom V, ali, iako je vakcina Sinofarm već u upotrebi u Mađarskoj, a još neke zemlje su najavile da će slediti ovaj primer, ona nije ušla u proces procene, zato što agenciji još nije podnesen ni zahtev za njenu registraciju.

Čak i ako EMA odobri neku od vakcina, to ne znači nužno da će je i Evropska komisija odobriti za upotrebu u 27 zemalja članica EU.

Sudeći po dokumentu u kojem na zvaničnom sajtu Svetske zdravstvene organizacije može da se prati status pojedinih vakcina u procesu njihove procene, upotreba Sinofarm vakcine, koju je primio veliki deo građana Srbije, mogla bi uskoro da bude zvanično odobrena.

Procena ove vakcine je još u procesu, ali su ispunjene sve prethodne faze koje zahteva regulatorno telo SZO i predviđeno je da će o njenom odobravanju biti odlučivano „najranije u martu“.

Srbija je prva zemlja u Evropi koja je počela vakcinaciju Sinofarmom, Mađarska je prva članica EU koja je to učinila izdavši nacionalno odobrenje, a očekuje se da će im se uskoro pridružiti Češka i Poljska. Kako prenosi Euraktiv, portparol češkog predsednika Miloša Zemana nedavno je izjavio da je vlada tražila od kineskih vlasti isporuku Sinofarm vakcina i da je, „prema informacijama koje je dostavila češka ambasada u Pekingu, kineska strana odlučila da hitno pristane na ovaj zahtev“.

Premijer Andrej Babiš je izjavio da bi Češka mogla da „zaobiđe“ proces za odobrenje EU i da nezavisno odobri Sinofarm i Spunjik V.

Pridružuju se i Poljaci?

Poljska vlada takođe razmatra mogućnost upotrebe ovog cepiva, iako je ministar zdravlja Adam Nijedželski rekao da se „zbog nedostatka podataka“ još ne preporučuje vakcinacija Sinofarmom. Van Evrope, upotreba ove vakcine je odobrena u Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinu i Pakistanu.

Izvor: Danas