Psi koji vole vozove / Miljko Stojanović

Zbog nepristupačnog terena i teških uslova za sanaciju, kako kažu iz Železnica Srbije, pruga Niš – Zaječar na kojoj su se prevrnule cisterne sa amonijakom, biće u blokadi do kraja ove nedelje. Za april 2019. godine najavljuju i kompletnu rekonstrukciju ove pruge.

Vozovi idu samo od Zaječara do Svrljiga, a deonica Niš – Svrljig je u blokirana zbog havarije i oštećenja pruge kod Jasenovika. Iz Železnica navode da su tačne procene da će saobraćaj na ovom delu pruge biti u prekidu do kraja ove nedelje. – prenosi informativni portal „Južne Vesti“.

„Jesu, to je najverovatnije. Nepristupačan teren i teški uslovi otežavaju posao“ – navode iz Železnica.

Ipak, direktor Železnica Miroljub jevtić navodi da se železnički saobraćaj u Srbiji u zimskim uslovima odvija potpuno bezbedno.

„Da je Infrastruktura železnice Srbije u potpunosti spremna za rad u zimskim uslovima, govori i činjenica da je i tokom prethodnog snežnog talasa u Srbiji železnička infrastruktura funkcionisala bez i jednog problema“ – kaže Jevtić.

Direktor dodaje da vremenske neprilike nisu bile uzrok ni iskliznuća 2 cisterne privatnog operatera kod Jasenovika, na pruzi Niš – Zaječar.

Jevtić je za april najavio i prvu rekonstrukciju pruge Niš – Zaječar od kako je ona napravljena.

„A da je to neophodno, svedoči i ovaj vanredni događaj. Reč je o jednoj od najlepših evropskih pruga, sa 54 mosta i 32 tunela“ – objasnio je Jevtić.

Podsetimo, 2 cisterne sa amonijakom iskliznule su iz šina u subotu na pruzi kod niškog sela Jasenovik, saobraćaj je od tada u blokadi na delu pruge od Niša do Svrljiga, a juče su i buldožeri izašli kako bi pripremili teren za sanaciju pruge.

Izvor: Južne Vesti