Reklame

Građanski otpor je pozvao ljude da izađu na proteste zato što smatramo da više nemamo izbora, piše Danas.

Huliganske bande Aleksandra Vučića već danima zastrašuju građane bakljama sa krovova naših zgrada. Oni imaju slobodan pristup i dozvole za napadanje, dok smo mi nemoćni i zaključani, ocenjuje za Danas profesorka Biljana Stojković, koja je članica Građanskog otpora.

Ova organizacija preuzela je u januaru vikend okupljanja, nakon povlačenja udruženja Jedan od pet miliona i objave da će učestvovati na izborima. Sa naloga na društvenim mrežama Građanski otpor pozvao je na demonstracije prekosutra, u četvrtak, dan po ukidanju vanrednog stranja.

To nije stanje na koje građani mogu da pristanu, napominje sagovornica našeg lista, ističući da dok su se računi u karantinu gomilali, a građani gubili radna mesta, kao i dok smo se, kako kaže, za male slobode kretanja autistične dece, starijih sugrađana i kućnih ljubimaca teškom mukom izborili tokom vanrednog stanja, Vučićevi huligani su se slobodno kretali Srbijom.

– Vodio je predizbornu kampanju sramno koristeći pandemijsku situaciju za samopromociju. Ogromno je nezadovoljstvo nakupljeno u građanstvu i ono mora da dobije svoj oblik. Nezadovoljstvo potiče i od činjenice da nas je vlast konstantno lagala, sakrivala informacije i ophodila se prema građanima kao da smo mala deca – kaže Biljana Stojković.

Prema njenim rečima, očigledno je da ulazimo u novu fazu borbe protiv režima budući da SNS aktivisti započinju primenu otvorene sile i pretnji nasiljem.

– Mi moramo pokazati da se ne plašimo. Protesti koje planiramo podrazumevaće zaštitne epidemiološke mere – rukavice, maske i odstojanje jer smo odgovorni građani i svesni da opasnost nije prošla uprkos činjenici da je Vučić, zbog izbora, odlučio da ukine vanredno stanje. Važno je da nastavimo sa svakim vidom pobune – šerpe iz kuća i okupljanja na ulici – jer svaki pojedinac treba da bude svestan da nije sam – zaključuje sagovornica našeg lista.

Skup na Andrićevom vencu

Organizacija Građanski otpor pozvala je građane da se u četvrtak, 7. maja, u 20:05 časova pojave na prvom protestu koji organizuju ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu u kojoj je kabinet predsednika Srbije, navodi se u pozivu.