Foto: screenshot danas

Više stotina građana okupilo se večeras u Pionirskom parku, naspram svečanog ulaza u zgradu u kojoj je kabinet predsednika Srbije, i oglašavju se zviždanjem i lupanjem u šerpe, a sa razglasa se čula pesma „A sad adio“.

Gepostet von Danas am Donnerstag, 7. Mai 2020

Ispred zgrade Predsedništva Srbije večeras je održan protest koji je organizovao Građanski otpor. U jednom trenutku deo građana je došao do samog ulaza u zgradu.

Među onima koji su tu bili da iskažu nezadovoljstvo su profesori Čedomir Čupić i Biljana Stojković, Dušan Petričić, Zoran Lutovac, Borko Stefanović, Marinika Tepić i Janko Veselinović.

Kako javlja reporter N1, oko 20.20 časova je došlo do komešanja kada je lider Dveri Boško Obradović odlučio da prođe ispred obezbeđenja koje je stajalo kod ulaza u Predsedništvo.

„Tiranine Aleksandre Vučiću, vratili smo se iz šopinga u Milanu. Prvi put posle policijskog časa, epidemije korone i uvođenja tiranije, pozivam vas na pozdrav lekarima. Hvala svim lekarima iz kovid ambulanti koji su večeras sa nama“, rekao građanski aktivista Srđan Milivojević.

Predsednik pokreta Dveri i nekoliko desetina građana je preskočilo postavljenu barijeru pre ulazom predsedništva iz Pionirskog parka, raspravlja se sa pripadnicima, kako su sami rekli, privatnog obezbeđenja i pripadnica specijalne jedinice vojske Kobra i pokušava da uđe u zgradu predsedništva.

Građani su „poneli svoje sredstvo za udaranje“, kako je objasnio jedan od učesnika protesta, a među zvucima nezadovoljstva građana prepoznaju se pištaljke, udaraljke i vuvuzele.

Građani su se ljudima koji se nalaze u Predsedništvu obratili povicima „Vučiću lopove“, „Uhapsite Vučića“ i „Vučiću leči se“, koristeći i megafone.

Podsetimo, organizacija Građanski otpor pozvala je građane ranije da se u 20:05 časova pojave na prvom protestu koji organizuju ispred zgrade na Andrićevom vencu u kojoj je kabinet predsednika Srbije.

„Više nisu ugroženi samo naša sloboda i teško osvojene demokratske vrednosti našeg društva. Sada su ugroženi i naši životi, katastrofa je ušla u naš dom i postala sastavni deo života u Srbiji“, poručio je Građanski otpor.

Građanski otpor je neformalna organizacija koja je preuzela proteste subotom nakon što je pokret „1 od 5 miliona“ odustao od njih.

Izvor: N1, Danas

Reklame