Sa novog protesta „Jedan od pet milona” u Beogradu pozvan je Odbor za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta da bez ikakvog pritiska časno donese odluku o doktoratu ministra finansija Siniše Malog. Večerašnji protest održava se i sa idejom da podseti na petookotbarske demonstracije nakon kojih je okončana vlast jugoslovenskog i srpskog predsednika Slobodana Miloševića. 

Uoči šetnje, na platou ispred Filozofskog fakulteta, profesor Oliver Tošković upitao je kako je moguće da se građani već pedeset godina bore za slobodu medija.

„Setio sam se da su se šezdesetih godina na ovom mestu studenti borili za slobodu štampe, za koju se sada i mi borimo. Pedeset godina se borimo i tražimo slobodu. Kako smo došli do ovde, pitaju me moji student često. Kako se pedeset godina ponovo se nalazimo u blatu zvanom žuta štampa?“, upitao je Tošković.

On je ocenio i da su protesti koji traju više od godinu dana jezgro bunta.

„Zaboravili smo jednu osnovu stvar, a to je da se ono što ne valja i ona prljavština iz sobe svakodnevno čisti. Demokratija i društvo su nešto što se neguje”, rekao je Tošković dodavši da je važno da se „pruži podrška onima koji glasaju za Srpsku naprednu stranku, a ne da se oni mrze”.

Profesor je dodao da je važno da se Odboru za profesionalnu etiku dozvoli da „na miru još jednom pročita doktorat Siniše Malog” i da u skladu s tim časno donese odluku bez ikakvog pritiska.

Tošković je pozvao ministra finansija Sinišu Malog da, ukoliko se to utvrdi da je doktorat sporran, dođe na kamion sa kojeg se obraćaju učesnici protesta i da se i izvini „što je prepisao”.

Okupljenim građanima se obratila i studentkinja Valentina Reković, koja je učestvovala u nedavnoj blokadi Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Ona je, kako je navela, direktno upitala predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da li znaju „čega se jedan student odriče kako bi pošteno stekao diplomu i čega se njegovi roditelji odriču da bi im dete pošteno steklo diploma”.

U ime organizacije Ne davimo Beograd, građanima se obratio i Vladimir Radojičić, koji je podsetio na godišnjicu od petooktobarskih demontracija.

„Pre 19 godina bio sam ispred Savezne skupštine i mislio sam da smo se izborili za slobodnu i demokratsku Srbiju, pogrešio sam. Ovog dana moramo se setiti ljudi koji su izgubili život za slobodnu Srbiju”, rekao je Radojičić i pozvao okupljene da im minutom ćutanja odaju počast.

Nakon njihovog obraćanja građani su krenuli u protestnu šetnju koja se kretala od Platoa, preko Ulice Vase Čarapića, Francuske ulice, Ulice Braće Jugović, preko Makedonske, Svetogorske i Takovske ulice, kroz Ulicu Majke Jevrosime i Nušićevu ulicu, potom kroz Dečansku i Makedonsku ulicu, do Trga Republike.

Učesnici su zastali kod zgrade Radio-televizije Srbije gde su na čelo kolone istakli novi transparent sa velikim natpisom „U bojkot”.

Umesto velikog transparenta koji su do sada nosili u protestnim šetnjama sa natpisom „Jedan od pet miliona”, sada se nosi transparent veliki transparent sa krupnim natpisom „U bojkot” i manjim slovima, kao potpis „Jedan od pet miliona”.

Izvor: Insajder, Beta