Protest ispred Centralnog zatvora / Foto: Twitter, Inicijativa žena Srbije
Reklame

Ispred zgrade Centralnog zatvora u Beogradu okupili su se danas građani kako bi pružili podršku uhapšenom A.O, uzbunjivaču iz fabrike „Кrušik“, koji je navodno bio novinarski izvor za objavljivanje informacije o poslovima sa izvozom oružja, a koji se dovode u vezu sa ocem ministra policije Nebojše Stefanovića. On se sumnjiči za odavanje službene tajne, a u pritvoru se nalazi duže od 20 dana. Oslobađanje A.O. zatražila su udruženja građana i novinara, kao i predstavnici pojedinih opozicionih stranaka, piše Insajder.

“Okupilo nas se danas malo, ali je ideja da se ovde okupljamo svakog dana u 18 časova da izvršimo pritisak kako znamo i umemo da se ovaj odgovorni građanin pusti iz zatvora, da se sudi onome kome treba biti suđeno i da tužilac pokrene postupak protiv onoga protiv koga treba da pokrene. Mi moramo na tome da insistiramo”, rekla je profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković koja se okupljenima obratila u ime Inicijative žena Srbije.

Stojković je istakla da se mladić koji je ukazao na korupciju nalazi iza rešetaka, a da su oni koje je on naveo da su u korupciju umešani slobodni. Ona je ocenila da se došlo do trenutka u istoriji ove države i društva kada “moramo reći tačno šta želimo”, a ne gajiti iluzije da će to neko drugi uraditi umesto nas.

“Solidarno moramo učestvovati u svim akcijama u kojim se borimo za naša prava, to je naša dužnost ako želimo da preživimo ovo ludilo”, zaključila je Stojković.

Građani su ispred zgrade uzvikivali “Nisi sam Aleksa”, “Uhapsite ministra”, “Tata je granata” i “Pustite Aleksu”, a nosili su transparente na kojima je pisalo “Država spava dok se krše moja prava” i “Gnevna za revoluciju spremna”.

Inicijativa žena Srbije je ranije danas pozvala građane na spontani protest u 18 časova ispred Centralnog zatvora sa zahtevom da se uhapšeni uzbunjivač oslobodi.

“Ukoliko uzbunjivač do tada ne bude pušten, pozivamo sve organizatore protesta Jedan od pet miliona da naredno subotnje okupljanje počne ispred Centralnog zatvora”, piše u pozivu.

Protest su zatim podržali Savez za Srbiju, Pokret slobodnih građana, udruženje Jedan od pet miliona i inicijativa Ne davimo Beograd.

Nedeljnik NIN je pre nekoliko dana objavio informaciju da je osobi koja je navodno novinarima dostavila podatke o tome da je otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, Branko, umešan u trgovinu oružjem, određen pritvor od 30 dana. Kako je naveo taj nedeljnik, do pritvaranje je došlo nakon objavljivanja teksta o trgovini oružjem na međunarodnom portalu “Arms Watch”, kako bi se utvrdilo na koji su način kompromitujući dokumenti došli do novinara.

Advokat Ljubisav Radosavljević, koji zastupa A.O, izjavio je za BIRN, da su razlozi za pritvor besmisleni.

„Dečko je sve priznao da je to radio i tu nema razloga za pritvor. Zato se sudija i usmerio prema tome i odredio kućni pritvor. A tužilac se žalio na tu odluku, ali tužilaštvo uvek to radi“, naveo je advokat Radosavljević.

Kako je oružje kupovano po povlašćenim cenama

Prve informacije o poslovanju Branka Stefanovića, oca ministra policije sa oružjem, pojavile su se još prošle godine. O njima je pisao nedeljnik NIN, a BIRN je u novembru 2018. objavio da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije.

Priču je aktuelizovao specijalizovani međunarodni portal „Arms Watch”, koji je 15. septembra pisao da je GIM kupovao oružje po povlašćenim cenama u odnosu na državni SDPR.

Rukovodstvo Krušika je u utorak 16. septembra demantovalo navode iz tog teksta. Na prvo čitanje tog demantija zaista se mogao steći utisak da GIM nije bio povlašćen. Problem je, međutim, u tome što je Krušik, kako je naveo BIRN, svesno prećutao ključne podatke iz drugih ugovora koje su skapali sa GIM-om i SDPR-om koji pokazuju potpuno drugačiju sliku.

BIRN je potom objavio tekst u kojem su prikazani podaci iz dodatna tri ugovora koji otkrivaju da je Krušik „manipulisao upoređivanjem cena različitih verzija mina kako bi se potkrepila tvrdnja da GIM nije bio u povlašćenom položaju prilikom kupovine, dok je zapravo preduzeće povezano sa ocem ministra policije nabavljalo mine po nižim cenama od konkurencije“.

Krušik je naveo da oni ne prodaju „svoja sredstva po unificiranom cenovniku kao što rade maloprodajni, trgovinski lanci, već se svaki slučaj, odnosno zahtev, posebno tretira“.

„To konkretno znači da mi jednom istom kupcu ne prodajemo robu uvek po istim cenama. Naravno, isto važi i kada se radi o različitim kupcima“, odgovorili su u Krušiku.

Navode da je kompanija koja se dovodi u vezu sa Brankom Stefanovićem imala povlašćen položaj prilikom kupovine oružja od „Krušika“, ministar Stefanović je negirao.

„To je potpuna izmišljotina da je imao povlašćen položaj, koju je demantovao i Krušik i Ministarstvo odbrane, znači dve ozbiljne institucije, pokazujući konkretno, znači oni nisu rekli paušalno, oni su naveli zbog čega je to izmišljotina i naveli su koliko je netačno da je bilo ko uopšte, ne jedna firma, bilo koja firma imala povlašćen položaj u odnosu na državu. Nikada nijedna. Ne želim više da odgovaram na pitanja“, rekao je Stefanović.

Izvor: Insajder