U okviru pratećeg programa Festivala „Dani Zorana Radmilovića“, u zaječarskom teatru održana je promocija knjige „Rasprodano” Duška Ljuštine, koji je 35 godina bio direktor Satiričkog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba iako je Srbin.

Predstavljajući knjigu i autora, Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, istakao je da je zapadno od Drine Duško Ljuština kulturna institucija. Ova knjiga je Duškov pokušaj da sastavi lepezu likova sa kojima je radio i živeo. To je vredna hronika jedne rasturene države, jedne države koja je u nastajanju i jednog regiona koji pokušava da se sastavi. Pored ostalog, Duško Ljuština je čovek koji je promišljao da ono malo napaćenog srpskog naroda u Hrvatskoj od devedesetih godina do sada koliko-toliko lakše živi. Osim što je menadžer u kulturi i glumac, Ljuština je i veoma uspešan pisac, ocenjuje Novaković i dodaje da je knjiga pitko štivo, sa jasnim jezikom i mnoštvom likova. Knjiga „Rasprodano“ je hronika kulturnih događanja od sedamdesetih godina prošlog veka do 2017. godine.

Prema sopstvenom priznanju, Duško Ljuština je knjigu „Rasprodano“ napisao kada je otišao u penziju 2017. godine, i to da bi se zahvalio glumcima. Deset puta je učestovovao na konkursima za direktora Satiričkog kazališta „Kerempuh“ u Zagrebu, svaki put je njegov izbor bio sporan, ali je 10. puta bio izabran jer ga glumci nisu dali. „Ravnatelj kazališta ili upravnik pozorišta ne može biti čovek koji ne voli glumce i koji ne ume da izabere najbolje predstave i najbolje glumce“, ocenjuje Ljuština.

„Kultura je u srži ozbiljne državnosti, a teatar je u srcu ozbiljne kulture“, citat je iz ove vredne knjige. Nekoliko primeraka autor će pokloniti zaječarskoj biblioteci, tako da će zainteresovani moći da je pročitaju. Iako je penzionisan, Ljuština sada na Brionima vodi Šerbedžijin teatar Ulisis.