Reklame

Večeras, u okviru „Noći istraživača“ koju organizuje OŠ “Desanka Maksimović“, na punktu ispred škole u periodu od 17-20 časova posetioci će imati priliku da se upoznajusa projektom „Ženski potpis“ koji za cilj ima promociju dostignuća žena na polju nauke.
Promocija „Ženskog potpisa“ nastavlja se sutra u Knjaževcu na FESTIVALU NAUKE, TIMOČKI NAUČNI TORNADO, koji će se realizovati u velikoj sali OŠ “Dimitrije Todorović-Kaplar”, u vremenu od 12.00-16.00h.
Istovremeno promociju će biti održana i u negotinu Negotinu.
U četvrtak 04.10. u okviru Dečije nedelje Dečiji centar u okviru pomenutog projekta ugostiće dve naučnice, koje će o obrazovanju, nauci i profesionalnoj orijentaciji razgovarati sa učenicima/cama Medicinske škole, Gimnazije, OŠ “Ljuba Nešić“ i OŠ “Desanka Maksimović“.  Reč je o Marijani Brkić i Anđelki Isaković.
Marjana Brkić je molekularnu biologiju upisala i završila zbog pitanja kako se molekuli pretvaraju u misli, tj. kako fizičko prelazi u psihičko u mozgu. Danas se bavi neuronaukama, konkretnije ispituje uzroke nastanka Alchajmerove bolesti. Radi kao istraživač saradnik, na Odeljenju za neurobiologiju, Instituta za biološka istraživanja u Beogradu, ali i na Flamanskom institutu za biotehnologiju.
Anđelka Isaković doktorka Instituta za medicinsku i kliničku biohemiju Medicinskog fakulteta u Beogradu. Doktorsku disertaciju zasnovala je na istraživanju mogućih eliminatora ćelija melanoma.