Foto: screenshot youtube n1

Ministarstvo prosvete je odustalo od ideje da se prijemni ispiti za upis u specijalizovane srednje škole održe onlajn, kaže za Danas ministar prosvete Mladen Šarčević, piše Danas.

On je za naš list rekao da će se prijemni održati kao i do sada, po okončanju vanrednog stanja.

Ministar je rekao da su prvi rezultati analize na osnovu popunjavanja elektronske prijave učenika za polaganje prijemnog pokazali da već 10 odsto od dosad prijavljenih ne bi moglo da polaže onlajn jer nema dostupnu opremu.

Anketa se odnosi na đake koji su se prijavili za polaganje prijemnih za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku, fiziku, IT…odnosno za specijalizovane srednje škole u kojima se polažu testovi u formi papir-olovka.

– Da bi se ispoštovao jedan od bazičnih principa obrazovanja, a to je podjednaka dostupnost obrazovanja svim učenicima, ministarstvo će organizovati prijemne ispite na uobičajen način kada se epidemiološki rizici svedu na najmanju moguću meru. Dotad će srednjim školama biti dostupni podaci o broju zainteresovanih učenika i predloženi načini organizacije besplatne onlajn pripremne nastave. Pojedine specijalizovane gimnazije već organizuju pripremu za polaganje prijemnih ispita – kaže Šarčević.

On dodaje da će se prijemni ispiti održavati u razmaku od dva, tri dana, a konkurs za upis u srednje škole biće objavljen na sajtu ministarstva.

– Javljali su se neki direktori da pitaju da li mogu da povećaju broj IT odeljenja. To će biti dozvoljeno samo školama koje ispunjavaju dva uslova: da imaju opremu i dobar kadar – ističe Šarčević.

Proba male mature između 22. i 24. aprila

– Probni završni ispit biće organizovan između 22. i 24. aprila. Svi učenici koji za to imaju uslove radiće ga onlajn, a pripremamo i štampane testove koji će biti poslati školama – rekao je ministar Šarčević.

Reklame