Kolo, foto: Glas Zaječara

Povodom Nacionalnog praznika republike Bugarke na Trgu oslobođenja priređen je prigodan kulturno umetnički program kojim je obeležena 142. godišnjica oslobođenja od turskog ropstva.

Društvo srpsko – bugarskog prijateljstva „Svetlina“ i ove godine priredilo je prigodan kulturno umetnički program povodom Nacionanog praznika Bugarske – 3. marta.

Kulturno umetnička društva iz Bugarske izvela su splet narodnih igara, a okupljenima se obratila Katja Kostova, predsednica društva.

Katja Nikoloa, foto: Glas Zaječara

„Danas je Nacionalni praznik republike Bugarske – 3. mart. Danas proslavljamo 142 godine od oslobođenja od turskog ropstva. Za nas, kao udruženje, i za mene lično je velika čast i zadovoljstvo što praznik proslavljamo ovde u Zaječaru, sa građanima Zaječara i sa plesnim sastavima koji su došli iz Bugarske kako bi učestvovali u proslavi praznika.“  izjavila je Katja Kostova, predsednica društva srpsko – bugarskog prijateljstva „Svetlina“

U proslavi Nacionalnog praznika Bugarske učešće je uzeo i Savez slovenačke kulturne zajednice u Timočkoj krajini.

Miroslav Piljušić (levo), foto: Glas Zaječara

“ Na poziv udruženja „Svetlina“ uzeli smo učešće u obeležavanju nacionalnog praznika Bugarske, i mi učestvujemo kroz predstavljanje pesama.“ – izjavio je Miroslav Piljušić predsednik Saveza slovenačke kulturne zajednice u Timočkoj krajini