Foto: Glas Zaječara Dragoslav Radojević

Nakon pet godina od rekonstrukcije ulice Nikole Pašića i kružnog toka u centru Zaječara, pešački prelaz je na mestu na kome se nekada i nalazio, ali nije rešen problem osoba sa invaliditetom pošto na mestu nema rampe kako bi ova lica mogla preći sa jedne na drugu stranu ulice.

Foto: Glas Zaječara Dragoslav Radojević

Sredinom jula meseca vraćen je pešački prelaz na mestu kod nekadašnje „Robne kuće“ Beograd gde se i godinama nalazio. „Zebra“ je nacrtana ali problem osoba sa invaliditetom na ovom mestu nije rešen.

Dragoslav Radojević, jedan od osnivača organizacije osoba sa invaliditetom u Zaječaru, kazao je marta meseca da su rampe najveći problem, osoba sa invaliditetom. 

Foto: Glas Zaječara Dragoslav Radojević

„Najveći problem, nas osoba sa invaliditetom, koji smo u kolicima, su rampe. Znači, niko ne pravi rampe. U zakonu lepo stoji da sve firme moraju da prave rampe, ali niko to ne radi“.-kazao je tada Radojević.

Po njegovim rečima i novopostavljeni pešački prelaz nema spušten trotoar i stvara osobama sa invaliditetom veliki problem.

„Nalazimo se pored pešačkog prelaza  koji je obeležen, i to nepravilno, kod nekadašnje robne kuće. Naime, potrebna je rampa. Ja mogu u samo par institucija da uđem, i to je sve. Ovo nije po propisu urađeno, i ne samo ovo, ima još rampi u gradu koje nisu urađene po propisima“istakao je Radojević za portal Glas Zaječara.

„Ne mogu ni žene sa decom da prođu, jer rizikuju da dete ispadne iz kolica, a kako bih tek ja, koji nemam noge“.dodao je Radojević.

On se osvrnuo i na nekadašnja obećanja čelnika grada oko izgradnje lifta za osobe sa invaliditetom u GU Zaječar.

„Veći je broj instutucija gde ne može da se uđe, u Gradsku upravu može se ući samo u prizemlje, gore ne može, potreban je lift. Rečeno je da će lift biti nabavljen, to je još ranije obećao Boško Ničić, ali to se nije dogodilo. Ne možemo da pristupimo velikom broju ustanova, to je veliki problem“.- zaključio je Radojević.

U okviru kampanje „Dani ombudsmana“, zaštitnik građana Zoran Pašalić sa saradnicima posetio je Zaječar 19. jula i tom prilikom razgovarao sa građanima i predstavnicima lokalne vlasti i glavne teme razgovora sa predstavnicima vlasti bile su divlje deponije kao i pomoć osobama sa invaliditetom.

Foto: Glas Zaječara Zoran Pašalić

„Ono što je vrlo bitno je pomoć ne samo osobama nego i deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. To je jedan od prioriteta delovanja institucije zaštitnika građana i ceo jedan sektor se bavi zaštom pravima deteta. Smatramo da je to problem koji svaka lokalna samouprava prvenstveno mora da rešava jer su to najosetljivije teme, pristupačnost objektima , lični pratioci“rekao je tada Pašalić.

Sloboda kretanja je ipak jedno od osnovnih ljudskih prava. Omogućimo to ljudima sa invaliditetom, zato što to zaslužuju.