Prostor za POMAK u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom organizovaće 27. septembra 2019. godine „Pregled austrijskog kratkog filma – Österreichische Kurzfilmschau“.

Projekcije će biti održane u Prostoru za POMAK, sa početkom u 19 časova. Pregledom su obuhvaćeni filmovi koji su nominovani ili dobili Austrijsku filmsku nagradu za najbolji kratki film.

Bogati spektar filmova seže od kratkih igranih, preko dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih pasve do muzičkih spotova.

„Pregled austrijskih kratkih filmova pod nazivom „Österreichische Kurzfilmschau“ je saradnja između Austrijske filmske akademije i Ministarstva za Evropu, integracije i spoljne poslove započeta 2012. godine.

Projekciji filmova prisustovaće i ataše za kulturu Ambasade Austrije u Srbiji, gospodin Adrijan Fajks.

Program od 19:00 do 20:30 časova:

IZVINITE, TRAŽIM SOBU ZA PING-PONG I SVOJU DEVOJKU // ENTSCHULDIGUNG, ICH SUCHE DEN TISCHTENNISRAUM UND MEINE FREUNDIN

Režija i scenario Bernhard Wenger, Kamera Albin Wildner, Montaža Rupert Höller, Uloge Rasmus Luthan-der,Anna Åström, u.a.

Švedski par je na spa odmoru u austrijskim planina-ma. Nakon svađe, Aronova devojka zalupi vrata za sobom i napusti hotelsku sobu. Tražeći je, Aron uranja u bizarni svet alpskog velnes hotela sve dok se ne upitamo da li on traži svoju devojku ili sebe.

Film je izmeću ostalih dobio Austrijsku filmsku nagradu 2019 za najbolji kratki film i nagradu festivala Diagonale za najbolji kratki film 2018.

Trajanje: 23 minuta

100 ЕВРА // 100 EUR

Režija i scenario Aleksey Lapin, Kamera Serafin Spitzer, Montaža Nooran Talebi, Uloge Iulian Poste-lnicu,Alfredo Minea.

Božićni praznici 2017. Nakon neuspešnog borav-ka u Beču, dva rumunska polubrata pakuju svoje stvari. Pre odlaska, treba se sresti sa nekim poznanicima, neke dugove platiti a neke naplati-ti.

Film je bio deo zvanične selekcije brojnih festivala, a na PÖFF Tallinn Black Nights Film Festival 2018 dobio je nagradu za najbolji studentski film.

Trajanje: 25 min

POBEDA MILOSRĐA //DER SIEG DER BARMHERZIGKEIT

Režija i scenario Albert Meisl, Kamera Alexander Dirninger, Montaža Sebastian Schreiner, Uloge Erwin, Riedenschneider, Rafael Haider, Nora Czamler, u.a.

Muzikolog Šabo živi u garsonjeri pretrpanoj tanjirima, knjigama i nagomilanom starudijom. Njegova devojka Kati upada u stan u dok je on odsu-tan, da bi makar bacila staru odeću. Ali, među njom je i redak, originalni scenski kostim aus-trijskog bit benda. Da bi ga vratio, Šabo planira da provali u magacin humanitarne organizacije…

Trajanje: 26 min

FRAGMENTED

Režija/animacija/realizacija/dizajn zvuka Anne Zwiener, Muzika/dizajn zvuka Benjamin Good.

Nakon nesreće na motociklu, stvarnost protago-nistkinje se razbija na komade. Uspomene i stvar-na iskustva zamagljuju se sa nestvarnim haluci-nacijama povezanim sa hospitalizacijom i le-čenjem.

Trajanje: 5 min

FRIZZLE FRIZZ

muzički spot, Režija Patryk Senwicki

Festival „Vienna Shorts“ 2018. godine dodelio je Nacionalnu muzičku nagradu za najbolji spot sastavu KIDSN CATS za numeru „Frizzle Frizz“ koju je režirao Patryk Senwicki, a govori o insektu po imenu Frizz koji okupira telo pevačice i njenu okolinu. Žiri je spot opisao kao „uznemirujući i provokativan“ hvaleći kombinovanje različitih tehnika kao i „poigravanje sa očekivanjima na više nivoa“.

Trajanje 03:58

Reklame