Dva najveća problema koja muče Romsku zajednicu su obrazovanje i zapošljavanje.Na teritoriji grada Zaječara po poslednjem popisu živi 722 Roma dok po statistikama Udruženja Roma Zaječar, živi blizu 2000 Roma.

Povodom Svetskog dana Roma, u  Gradskoj upravi u Zaječaru, priređen je prijem za predstavnike Udruženja Roma Zaječar sa kojima su razgovarali gradonačelnik Boško Ničić, zamenica gradonačelnika Marina Milić i član Gradskog veća Saša Ivanović.

Jedan od najvećih problema koje muči romsku zajednicu je svakako zapošljavanje. Pokušaćemo da ga rešimo preko konkursa, javnih radova, ali i ostalih organizacija, koje nam pružaju pomoć, da jedan broj Roma zaposlimo tokom godine koja je pred nama.“ istakao je Miljan Rašić koordinator za Romska pitanja i član Nacionalnog saveta Roma i dodao da je veoma zadovoljan saradnjom sa Gradskom upravom.

Drago mi je da smo uspostavili  odličnu saradnju na dnevnom nivou i sa koordinatorom i sa ostalima koji rade u vrtićima, školama, po pitanju obrazovanja, zdravstvene zaštite, pre svega mlađe kategorije romske populacije. Moramo napraviti jednu vrstu socijalnih karti i obezbediti određene prinadležnosti koje su vezane za zapošljavanje i obrazovanje. Tako ćemo izjednačiti potrebe tih kategorija koje su socijlano ugrožene, a gde najviše ima pripadnika Romske zajednice“ rekao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Obeležavanje Dana Roma nastaviće se sutra u Domu kulture u Kotlujevcu gde će folklorna sekcija Udruženja Roma Zaječar zajedno sa Centrom za tradicionalne umetnosti Koreni ,  izvesti program tradicioinalne romske igre. Početak je u 19 sati.