Predstavnici Nacionalne koalicije za decentralizaciju razgovarali su sa građanima i građankama u Zaječaru pošto se u susret redovnim parlamentarnim izborima nameću brojne dileme u vezi sa izbornim (ne)regularnostima. Može li gradonačelnik koristiti službeni automobil za odlazak na stranački miting? Šta je funkcionerska kampanja? Samo su neka pitanja o čemu se danas razgovaralo na Skveru u Zaječaru. Danas je građanima podeljen izborni bukvar kako bi se građani informisali o svim izbornim nepravilnostima i način kako oni mogu uticati na njih.

Na centru su bile postavljene glasačke kutije sa natpisima da li slobodno glasate, gde su građani Zaječara ubacivali loptice različitih boja.

Tatijana Đukić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju kazala je da je Zaječar 10. grad koji su obišli u okviru kampanje ,,Izbori – od A do Š’’.

„Razgovaramo sa građanima Srbije i Zaječara kakve se sve izborne nepravilnosti mogu javiti na samom biračkom mestu, kao i prilikom predizborne kampanje. Uočili smo da građani Srbije imaju iste probleme, to su stvari koje se svuda ponavljaju“.– istakla je Tatijana Đukić.

Prema rečima Tatijane Đukić, predstavnici Nacionalne koalicije za decentralizaciju su uočili da je svuda prisutna funkcionerska kampanja i da građani imaju problem da se na medijima upoznaju sa kandidatima kao i programom svih stranaka i koalicija.

„Postoji dominacija pojedinih političkih opcija i to onemogućava građane da donesu sopstvenu odluku za koga da glasaju“- zaključila je ona.

 

Ova akcija se radi u saradnji sa parnerima iz organizacije „Crta“, i građanima se deli izborni bukvar u kome se nalaze sve izborne nepravilnosti, i način kako građani mogu na njih reagovati.