Reklame

Alister Grejem Ker i Džon P. Kartrajt, predstavnici britanskog „Udruženja za proučavanje tvrđava“ (Fortress study group) posetili su juče zaječarske bastione. Sa svojim domaćinima, članovima Omladinsko planinarsko smučarsko društva „Dragan Radosavljević“ razgovarali su o daljoj saradnji.

 

Zaječarske bastione juče su posetili predstavnici britanskog „Udruženja za proučavanje tvrđava“ ( Fortress study group ) Alister Grejem Ker i Džon P. Kartrajt.

Sa svojim domaćinima, članovima Omladinsko planinarsko smučarskog društva „Dragan Radosavljević“, koji već godinama ulažu napore kako bi osigurali očuvanje ovih tvrđava, obišli su četiri od ukupno osam utvrđenja koji se nalaze na uzvišenjima oko Zaječara.

Posetioce iz Velike Britanije oduševila je lepota ovih tajnovitnih utvrđenja, a tokom obilaska bastiona bilo je reči i o daljoj saradnji.

Planinarsko društvo „Dragan Radosavljević“ već godinama unazad ulaže značajne napore u cilju promocije i očuvanja zaječarskih bastiona koji još uvek nemaju status kulturno istorijskih spomenika niti se nalaze pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.