Foto: http://banjalukain.com/

Sindikati tvrde da neće biti otpuštanja, pišu Novosti.

PRODAVCI u maloprodajnim objektima u Srbiji će, najverovatnije, imati makar dve slobodne nedelje u mesecu, prvu i poslednju, ako ne bude moguće da to bude svaka, tvrde u Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata. Očekuje se da će uvođenje jednog od ovih modela biti epilog pokrenute rasprave o zabrani rada poslednjeg dana u sedmici. U sindikatu smatraju da nema opasnosti da bi ova mera mogla da dovede do otpuštanja radnika u trgovinama, jer prodavaca ionako nema dovoljno, prenose Novosti.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić kaže će se na inicijativu Ministarstva trgovine krajem januara održati širi skup na kojem bi se analiziralo eventualno usvajanje ove odluke. Učestvovaće i predstavnici sindikata, nevladinog sektora, potrošača, dobavljača, poslodavaca, a nakon toga će se, kako kaže, izaći sa konkretnijim predlogom.

– Mi se zalažemo za apsolutno ukidanje radne nedelje i veliki sam optimista, očekujem da će neki od modela biti usvojen, jer nailazimo na podršku i trgovinskih lanaca i građana – navodi Savićeva. – Uslov je da odluka o zabrani ne sme da bude selektivna, već mora da se odnosi na sve trgovinske lance. Ovim nisu obuhvaćeni objekti koji moraju da budu otvoreni, kao što su apoteke i benzinske pumpe. Do sada su dva trgovinska lanca podržala ovaj predlog. Ogroman je manjak prodavaca i za njih bi bilo olakšanje da taj dan bude neradan.

Predsednica ASNS kaže da ne veruje u objavljene podatke iz Crne Gore koji se odnose na posledice uvođenja neradne nedelje i ističe da nema opasnosti da bi u Srbiji moglo da dođe do otpuštanja radnika, jer trgovine imaju manjak ljudi.

– Tri meseca je kratko vreme da bi se sagledali efekti – ističe Savićeva. – Mislim da je to propaganda onih koji su se od početka protivili toj inicijativi. Uopšte se ne brinem da bi moglo da dođe do otpuštanja radnika u Srbiji, jer je toliki manjak, na hiljade ljudi nedostaje i velikim i malim trgovinama.

NE PLAĆAJU ŠTO MORAJU

PLATE radnika u trgovini su izuzetno niske, kreću se oko 30.000 dinara, a od 1. januara su praktično izjednačene sa minimalnom zaradom u Srbiji – kaže predsednica ASNS Ranka Savić. – Veliki problem predstavlja činjenica da poslodavci ne plaćaju prekovremene sate radnicima, niti rad nedeljom skuplje, već to tretiraju kao svaki drugi dan.

 

Reklame