Reklame

Predlog predsednika Srbije da zabrana kretanja predstojećeg vikenda bude od četvrtka u 18 do subote u 5 časova je drugačija od čvrstog stava epidemiologa da je potreban još ovaj vikend zabrane kontakata, odnosno kretanja, o tome će se na Kriznom štabu većati, rekli su epidemiolog Predrag Kon i imunolog Srđa Janković u Presingu.

Kako je Kon rekao za N1, to je u okviru nekog razgovora bilo (predloženo), uz to da stariji mogu da šetaju slobodno tokom te zabrane.

– To je kompromis. Videćemo kakva će biti reakcija na Kriznom štabu, ovo je suprotno i drugačije od našeg čvrstog stava“, rekao je Kon, prenosi N1.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sutra predložiti lekarskom delu Kriznog štaba da zabrana kretanja tokom prvomajskih praznika traje od četvrtka, 30. aprila u 18h do subote, 2. maja u 5h.

„O ovome ćemo sigurno većati, ono što mogu da kažem je da naravno suština mera jeste spečavanje kontakata, zabrana kretanja je tome služila. Mi moramo na neki način da ograničimo kontakte, neophodno je da svi uvidimo da – bilo zabranjeno ili ne, i dalje prošireni kontakti, druženje koje može i u subotu i nedelju da se dogodi, ugrožava uspeh epidemijske borbe. To ne mora da se dogodi, i uveren sam da neće, dok god ne dovoljavamo da kontakata bude“, kazao je Janković.

Kon je ponovio da su predstavnici stručnog dela Štaba, prvenstveno epidemiolozi, potpuno saglasni da bi trebalo još jednom izdržati zabranu kontakata, odnosno, pošto to ne može drugačije da se obezbedi, onda je to zabrana kretanja.

„U međuvremenu situacija se poboljšava, i onda popušta i pažnja i upravo je to jedan od razloga zašto funkcionišemo kao kočničari“, kazao je Kon i dodao da je ideja bila da se maksimalno relaksiraju stariji od 65 godina.

„Ali nismo usaglašeni… razumemo mi tu potrebu, kao i drugi ljudi.. ali znamo šta znači frekvencija kontakata“, dodao je.

On je rekao i da je tek drugi dan u Srbiji ispod pet odsto pozitivnih u odnosu na testirane.

Janković se složio sa Konom.

„To je cena koju bismo platili svi, odričemo se prazničnog užitka, ali ta cena je vredna plaćanja. Time ćemo cementirati solidan uspehu očuvanja ljudskih života. Cena može da bude da pokvarimo sve što smo uradili. Prvi maj jeste vreme kad se ljudi druže, ali to je praznik solidarnosti. Ta ista solidarnost treba da nas povede da žrtvujemo ovaj praznik“, kazao je on.

Izvor: Danas