Šarena Vaskršnja jaja radost su za mališane, foto: Glas Zaječara

Farbanje Vaskršnjih jaja tradicija je kojoj se najviše raduju najmlađi. Domaćice koje uveliko pripremaju bogatu prazničnu trpezu koje se ne može zamisliti bez ukrašenih Vaskršnjih jaja, a mi predlažemo da ih ukrasite brzo i lako koristeći se ovom jednostavnom tehnikom.

 

Domaćice su, iz godine u godinu, sve domišljatije kada je u pitanju ukrašavanje Vaskršnjih jaja. Mnoge su se u toj meri već izveštile u raznim tehnikama da jaja koja pripreme izgledaju kao prava mala umetnička dela.

Bilo da se boje na tradicionalni način u lukovini, koprivama, bojama za tkaninu, uz upotrebu džakova za povrće, ili presvlače i urašavaju raznoraznim nalepnicama, Vaskršnja jaja neizosavni su deo praznične trpeze koji kome se naročito raduju najmlađi.

Ipak, nisu svi jednako vešti, a i nemaju sve domaćice puno vremena, pa se radije opredeljuju za one tehničke uz čiju primenu je uspeh zagarantovan, a pri tome ne oduzimaju puno vremena.

Mi vam predlažemo da za predstojeći Vaskrs jaja obojite na vrlo jednostavan način – koristeći se krep papirom.

Potrebno je da najpre u vodi skuvate jaja i ostavite ih da se prohlade. U međuvremenu, isecite na kockice raznobojni krep papir – tamnije boje poput ljubičaste daju najbolje rezultate i veoma intenzivnu boju.

Jaja bojite tako što listić krep papira umačete u sirće, i jaje obmotate papirom celo ( što je više slojeva boja će biti intenzivnija i biće više šara ). Umotana jaja spuštajte u isečenu plastičnu flašu. Ako želite da jaja budu šarenija, onda možete u jednoj flaši mešati više različitih boja, a možete i ređati samo jaja iste boje.

Jaja umotna u nakvašeni krep papir spuštate u isečenu bocu, foto: Glas Zaječara

Kako bi se boja lepo primila važno je da listići krep papira budu lepo nakvašeni sirćetom, a kako bi postigli još raznolike šare možete između redova jaja stavljati utopljeni listić krep papira druge boje. Neophodno je da jaja odstoje barem pola sata, a ako stoje duže boja će biti još intenzivnija.

Nakon minimum pola sata jaja možete odmotati i poređati da se prosuše.

Jaja imaju lepu raznoliku boju, foto: Glas Zaječara

Po želji jaja možete kada se prosuše da dodatno ukrasite tako što ćete ih premazati sa malo ulja, a i ne morate jer će dobiti lepu matiranu boju.

Ako ređate u boci više boja, savetujemo da tamnije boje budu pri dnu, kako bi se svetlije boje lepo prenele na ostala jaja.

Prema tradiciji domaćice Vaskršnja jaja boje na Veliki četvrtak ili Veliki petak, u sećanje na Vaskrsenje Hristovo.