Foto: Eparhija Timočka
Reklame

Uoči praznika Sretenja Gospodnjeg, 14. februara 2018. godine, u eparhijskom Duhovno-misionarskom kulturnom centru Gostoprimnici održano je predavanje sa temom „Sretenjski ustav i osnivanje Timočke eparhije“.

U uvodnoj reči Preosvećeni vladika Ilarion je pozdravio predavače i sve prisutne rekavši da je predavanje u stvari otvaranje ovogodišnjeg programa u Gostoprimnici koji će sadržati još i poetske večeri, promocije knjiga, koncerte, izložbe.

O Sretenjskom ustavu, političkim i socijalnim prilikama u Srbiji koje su prethodile donošenju ovog ustava kao i o ustavotvornoj delatnosti u novooslobođenoj Srbiji govorila je istoričar Jelica Ilić. Tokom izlaganja posebno se osvrnula na sadržaj Ustava koji je bio ispred svog vremena i kao takav je izazvao velike polemike i prigovore velikih sila toga doba.

Protojerej-stavrofor Ranko Jović, penzionisani sveštenik iz Negotina, govorio je o razlozima i događajima koji su doveli do osnivanja Timočke eparhije 1834. godine i hirotoniji prvog episkopa timočkog arhimandrita Dositeja Novakovića iz manastira Gornjak. Takođe, otac Ranko je govorio o ličnosti vladike Dositeja istakavši da je bio pravi izbor za tron timočkog episkopa koji je svojim sposobnostima i kvalitetima bitno uticao na napredak verskog, kulturnog i društvenog života u Krajini.

Izvor: Eparhija Timočka