Ikona Začešća Svetog Jovana Krstitelja
Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra proslavljaju praznik Začeća Svetog Jovana Preteče. U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru biće služena sveta arhijerejska liturgija.

 

Vernici Srpske pravoslavne crkve proslavljaju sutra praznik Začeća Svetog Jovana Krstitelja, svetitelja koji se smatra najvećim između rođenih od žena.

Praznik Začeća Svetog Jovana Krstitelja predstavlja spomen na dan kada je Bog preko svog anđela objavio rođenje sina Zaharija i Jelisavete, proroka koji će najaviti rođenje Isusa Hrista.

Prema Svetom pismu Zaharije, otac Jovanov, iako sveštenik i duboko pobožan, nije poverovao u objavu rođenja svoga sina, zbog čega je bio kažnjen da ostane nem sve dok se dete ne rodi. Sveštenik Zaharije progovorio je, navodi se dalje u Svetom pismu, tek pošto je na tablici ispisao da će se dete nositi ime Jovan.

Sveta arhijerejska liturgija

U Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru na praznik Začeća Sv. Jovana Preteče služiće se sveta Liturgija sa početkom u 8,30 časova, u spomen na čudesno začeće Svetog Jovana, sećanje na sve preminule, ali i u znak sećanja na čudesno javljanje lika Presvete Bogorodice Pećke koja je, prema verovanju, sačuvala grad od razaranja.

Početkom oktobra 1944. godine žestoke borbe između okupacionih snaga i ruske vojske primorale su veliki broj Zaječaraca da spas potraže u podrumu porodične kuće Danice i Jakova Lalovića.

Po kazivanju svedoka lik Presvete Bogorodice prvi put se ukazao u ovom podrumu 6. oktobra 1944. godine – upravo u vreme najžešćih borbi za oslobođenje Zaječara.

Podrum u porodičnoj kući Lalovića u kojoj se, po kazivanju svedoka, ukazala Presveta Bogorodica