Sezona je respiratornih infekcija i poslednjih dana mnogi se žale na napade kašlja koji se ne smiruje, niti ga je moguće ublažiti dostupnim preparatima. Doktorka Ivana Stefanović za RTS kaže da je kašalj uvek simptom kome treba pristupiti ozbiljno i na vreme se obratiti lekaru.

Dugotrajni kašalj je najčešće posledica neke respiratorne infekcije. Ukoliko je praćen i drugim simptomima, naročito kod dece, obavezno se treba obratiti pedijatru, napominje dr Ivana Stefanović za RTS.

„Ali kada ste imali neku respiratornu infekciju koja je praćena temperaturom, malaksalošću i svime što već ide u ovo doba godine, i to je sve prošlo, a ostao je samo kašalj – pluća su vam čista, jer vas je lekar pregledao, dobra je krvna slika – najverovatnije je kašalj posledica samog virusa koji je ogolio respiratorni epitel i sada vaš disajni sistem reaguje mnogo burnije na sve nadražaje, nego što je to ranije reagovalo“, objašnjava doktorka.

Da bismo se oslobodili ovog upornog kašlja potrebno je vreme, kod nekoga mesec dana, kod nekoga i duže, ali neophodno je nastaviti sa simptomatskom terapijom, piti dosta toplih napitaka i uzimati pastile koje anesteziraju respiratorni sistem da ne reaguje burno, savetuje dr Stefanović.

„Ali svaki drugi kašalj koji nije vezan za respiratornu infekciju obavezno mora da se ispita šta je u korenu toga“, napominje doktorka.

Upravo zbog ovih problema, virus treba odležati. Kako napominje dr Ivana Stefanović, njene kolege sa Infektivne klinike upozoravaju da je povećan broj pacijenata sa upalom pluća koja je nastala od banalnog virusa prehlade.

„Da ne biste došli u tu situaciju da vam lečimo mnogo teže oboljenje, svaki virus mora da se odleži, minimum sedam dana, a nekada je potrebno i više“, ističe dr Ivana Stefanović.

Izvor: N1

Reklame