Reklame

U maloj sali Gradske Uprave u Zaječaru 19 voćara potpisalo ugovore o dodeli subvencija ove grane poljoprivrede.Ukupan iznos subvencija 1.650.000 dinara.

Pomoćnica gradonačelnika Marina Milić kaže da se ovim konkursom završava budžetska godina i da je voćarstvo perspektiva našeg područja i da se iz godine u godinu povećava iznos sredstava za poljoprivredu.

“ U 2019 godini je potpisano 160 ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima a ukupna sredstva koja su dodeljena u 2019.godini iznose nešto manje od 20 miliona dinara. U 2020 godini povećaćemo sredstva u budžetu za poljoprivredu, doduše to nikad nisu dovoljna sredstva koja trebamo da damo ali je bitno istaći da se budžet za poljoprivredu svake godine povećava“-rekla je Marina.

Vesna Stanković član gradskog veća zadužena za poljoprivredu ističe da je ove godine izdvojeno 25% više novca za poljoprivredu u odnosu na prošlu godinu.

„Ove godine su računajući i ovaj konkurs za prolećnu sadnju i konkurs za mehanizaciju dodeljena oko 4 miliona dinara što znači da je ukupno za voćarstvo izdvojeno preko 6 miliona dinara. Statistika kaže da smo u poslednje tri godine za poljoprivredu izdvojili blizu 27.500.000 dinara. Gledajući po godinama ove godine smo za razliku od prošle izdvojili 25% više sredstava iz budžeta“-kaže Vesna.

Kupljeno je blizu 1000 sadnica oraha, 5800 sadnica dunje, zašta je vladalo najveće interesovanje ove godine, zatim 2000 sadnica višnje i 2100 sadnica šljive.