foto: fira.rs
Reklame

Danas je u Gradskoj upravi potpisan Sporazum o zajedničkom učestvovanju na javni poziv iz oblasti primene i finansiranja mera populacione politike. Sporazum su potpisali gradonačelnik Zaječara i predsednici opština Knjaževac i Boljevac.

“Vlada Republike Srbije je preko kabineta ministarke  bez portfelja koja je zadužena za demografiju i populacionu politiku, raspisala konkurs lokalnih samouprava, gde je omogućeno da se za programe koji će biti uloženi u demografski razvoj i u populacionu politiku dobije pojedinačno deset miliona dinara, ili ako se udruže tri i više opština po 25 miliona dinara. Pruža se prednost onim lokalnim samoupravama koje se udruže da rade na svojoj teritoriji i izrade  program ozbiljnijeg jačanja populacione politike. Kao što znate Zaječar, Knjaževac i Boljevac spadaju u opštine u kojima imamo ozbiljan problem”, rekao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

“Kada se pojedinačno konkuriše sredstva su daleko manja, a pošto imamo isti problem, zajednički interes sve tri opštine je bio da se udružimo i dobijemo više”, rekao je gradonačelnik Zaječara.

“Demografsko pražnjenje Timočke Krajine, Istočne Srbije i Srbije proizilazi iz dva razloga. Jedan je negativna stopa nataliteta, a drugi su migracioni procesi. Nažalost u Istočnoj Srbiji i Timočkoj Krajini su prisutni i jedan i drugi “, naglasio je Milan Djokić predsednik opštine Knjaževac.

Davor Nikolić pomoćnik predsednika opštine Boljevac se zahvalio gradonačelniku Zaječara i predsedniku opštine Knjaževac, zbog toga što je jako brzo došlo do dogovora oko jednog ovako značajnog pitanja i do odluke da se ovaj Sporazum potpiše i da zajedničkim snagama pokušamo da rešimo veliki problem koji ima ovaj deo Srbije.

“Svaka opština će uraditi, na osovog Sporazuma svoj program ulaganja tih 25 miliona dinara. Da li će neko povećati iznos nadoknade za prvo, drugo, treće dete, ili će neko stimulisati tek od trećeg deteta pa naviše to je sada na našim timovima, i nije zajednički obavezujuće. Mi sada konkurišemo za dodelu sredstava, a svako od nas će sredstva raspodeljivati namenski”, rekao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Izvor: fira.rs

Reklame